Innehållsförteckning
- 1 Hur var det utanför Sverige på medeltiden?
- 2 Hur gammal är universitet?
- 3 Hur spreds information i samhället under 1100-talet?
- 4 När blir högskola universitet?
- 5 Vem uppfann universitet?
- 6 Varför kallas medeltiden för medeltiden?
- 7 Hur kan vi veta om medeltidens sjukvård?
- 8 Vad var kristendomen under medeltiden?
Hur var det utanför Sverige på medeltiden?
Nästan alla av medeltidens människor i Norden var bönder. Många ägde egen mark medan andra arbetade på kungens, kyrkans eller adelns gårdar. De som inte var bönder bodde i städerna. Under 1100-talet och 1200-talet växte många städer fram i Norden.
Hur gammal är universitet?
Man beräknar att detta universitet tillkom omkring 1100. Universiteten som institutioner, med den betydelse ordet har idag, grundades under medeltiden. Universiteten uppstod som samfund av yrkeslärda, vars stånd då bildades vid sidan av samhällets gamla stånd.
Varför grundades universitet?
De första universiteten skapades för att utbilda präster och ämbetsmän. Yrkesutbildning är alltså den äldsta uppgiften i universitet och högskola. Än i dag används termer från det medeltida universitetet, såsom fakultet, dekan, doktor, magister, student och kollegium.
Hur spreds information i samhället under 1100-talet?
I slutet av 1400-talet kom två nyheter till Sverige som skulle förändra hur kunskap spreds. Sedan 1100-talet hade svenska kyrkoföreträdare och stormän rest söderut för att studera vid de första europeiska universiteten i till exempel Bologna, Paris och Oxford. Alla dessa sköttes av kyrkan.
När blir högskola universitet?
Utbildning på universitet/högskola är indelad i: För att komma in på en universitets- eller högskoleutbildning måste du vara behörig. Grundläggande behörighet får du genom slutbetyg från gymnasiet, med lägst betyget godkänt i kurser motsvarande minst 2 250 gymnasiepoäng.
Hur lång är en högskoleutbildning?
Längden på universitets- och högskoleutbildningar anges i högskolepoäng (hp). Om du pluggar på heltid under ett år (40 veckor) får du 60 högskolepoäng. En termins studier är alltså 30 högskolepoäng. En kandidatexamen får du efter tre års heltidsstudier, vilket ger dig 180 högskolepoäng.
Vem uppfann universitet?
Hon grundade en moské och madrassa (skola) i Fès i Marocko år 859. Skolan är fortfarande i drift, numera under namnet Universitetet al-Karaouine (engelska: University of Al Quaraouiyine) och av många ansedd som världens första universitet.
Varför kallas medeltiden för medeltiden?
Med medeltiden avses perioden från antikens slut till renässansens början, ungefär från 500 e.Kr till 1500 e.Kr (men Nordens medeltid räknas från ca 1050 till 1520). Varför kallas epoken för medeltiden? Begreppet medeltid är en efterkonstruktion liksom alla andra namn på historiens epoker.
Vad är medeltiden för medeltiden?
Medeltiden. Med medeltiden avses perioden från antikens slut till renässansens början, ungefär från 500 e.Kr till 1500 e.Kr (men Nordens medeltid räknas från ca 1050 till 1520).
Hur kan vi veta om medeltidens sjukvård?
Hur kan vi veta något om medeltidens sjukvård? Under medeltiden byggde omsorgen om samhällets svaga på allmosor och donationer. Det fanns ett sorts ömsesidigt beroende mellan de som behövde hjälp för att överleva och de som skänkte.
Vad var kristendomen under medeltiden?
Under slutet av medeltiden var kristendomen, vid sidan av islam, tidens mest snabbväxande religion och fungerade som den sammanhållande länken i den europeiska civilisationen. Men samtidigt bar den också frön till splittring i form av olika kättarrörelser och en gryende protestantism.