Rekommendationer

I vilka fall har arbetstagarorganisationerna tolkningsforetrade?

I vilka fall har arbetstagarorganisationerna tolkningsföreträde?

Vid ett pappersbruk har tvist uppkommit mellan en arbetsgivare och en arbetstagarorganisation om vilken årsarbetstid som ska tillämpas efter att bruket upphört med s.k. året runt drift. Arbetstagarorgani-sationen har åberopat tolkningsföreträde enligt 34 § medbestämmandelagen.

Vilka har tolkningsföreträde?

Arbetstagarorganisationen har åberopat tolkningsföreträde enligt 34 § medbestämmandelagen. Arbetsgivarparterna har framställt yrkande om interimistiskt förordnande.

När gäller det fackliga tolkningsföreträdet?

En facklig organisation med kollektivavtal har tolkningsföreträde vid tvist om arbetsskyldigheten enligt avtalet. Facket kan alltså med stöd av detta förklara att arbetsskyldighet inte föreligger. Detta tolkningsföreträde gäller fram tills tvisten avgörs, antingen genom en förhandling eller genom ett domstolsbeslut.

Kan arbetsgivaren fatta och verkställa beslut innan primär förhandlingen är avslutad?

En arbetsgivare får normalt inte fatta beslut innan en förhandling är avslutad. Om en överenskommelse inte har träffats när förhandlingen är avslutad – lokalt eller centralt – kan arbetsgivaren fatta det beslut han så önskar.

Vad innebär arbetsgivarens informationsskyldighet enligt MBL?

Informationsskyldigheten regleras i medbestämmandelagen, MBL, och syftar till att ge fackförbund kunskap om och insyn i arbetsgivarens verksamhet. Fackförbunden behöver information för att kunna påverka verksamheten och tillvarata de anställdas rättigheter.

Vad är tolkningsföreträde ge ett exempel?

Tolkningsföreträde innebär att en person/grupp/ideologisk riktning har förtur på tolkningen av ett avtal eller dylikt. Tolkningsföreträde i en organisation är vanligen bestämt i stadgarna. Det kan till exempel ligga hos organisationens revisor. I civilrättsliga avtal kan tolkningen komma att avgöras av domstol.

När facklig vetorätt?

När gäller facklig vetorätt? Facklig vetorätt gäller när en arbetsgivare vill anlita utomstående arbetskraft för arbetsuppgifter som omfattas av ett kollektivavtal de har med ett fackförbund. Då måste facket i fråga få ta ställning till om det går ihop med kollektivavtalet att anlita den utomstående aktören.

När facket kallar till förhandling?

Om arbetsgivaren planerar förändringar på arbetsplatsen Vid alla viktigare förändringar av verksamheten, arbets- eller anställningsförhållanden för medlemmar är arbetsgivaren skyldig att kalla till förhandling. Detta är den primära förhandlingsskyldigheten som följer av 11 § medbestämmandelagen (MBL).

Vad är en rättstvist?

Definition. Med rättstvist menas en tvist om hur en existerande lag- eller avtalsregel ska tolkas rättsligt. Ett exempel är frågan om en verkställd uppsägning är laglig eller inte eller hur en regel i ett kollektivavtal om exempelvis övertidsersättning ska tolkas i ett visst fall.

Vad kan det bli för slags förhandling om arbetsgivaren bryter mot sin primära förhandlingsskyldighet?

Enligt ett undantag i den primära förhandlingsskyldigheten har arbetsgivaren i vissa fall möjlighet att fatta och verkställa beslut om viktigare förändringar innan förhandling, det vill säga skjuta upp förhandlingen med fackförbunden. Det förutsätter att det finns synnerliga skäl för ett snabbt beslut.

Måste du förhandla med facket innan man fattar beslut om uppsägning av personliga skäl?

Arbetsgivaren har enligt 13 § MBL även en förhandlingsskyldighet gentemot arbetstagarorganisation utan kollektivavtal. Denna skyldighet föreligger innan arbetsgivaren fattar beslut som särskilt angår arbets- eller anställningsförhållande för medlem i en organisation med vilken arbetsgivaren inte har kollektivavtal.

Vilken informationsskyldighet har du som förare om du är anställd av eller står till förfogande för mer än ett transportföretag?

Share this post