Innehållsförteckning
Kan antihistamin hjälpa mot allergi?
Antihistamin kan hjälpa mot många typer av allergi, bland annat mot pollen, pälsdjur, kvalster, kyla, mögel och viss mat. Antihistamintabletter finns både receptfritt på apotek och i läkemedel som skrivs ut av läkare. Det kan användas av både barn och vuxna.
Har du biverkningar av antihistaminer?
Biverkningar av antihistaminer Antihistaminer har få biverkningar men äldre tabletter kan ibland orsaka trötthet, dåsighet och huvudvärk. Nässpray och ögondroppar med antihistaminer kan ibland irritera slemhinnorna när man tar medicinen men annars är det ovanligt med biverkningar bland moderna antihistaminläkemedel.
Hur fungerar antihistamin och ögondroppar?
Antihistamin hjälper ofta bra vid klåda, ögonbesvär, rinnande snuva och nysningar, men har sämre effekt mot nästäppa. Nässpray och ögondroppar verkar lokalt och effekten är oftast snabbare jämfört med tabletter. Samtidigt kan de lokalt verkande medlen irritera slemhinnorna i näsan eller ögonen. 1.
Vad är antihistamin i form av ögondroppar?
Antihistamin i form av ögondroppar är ett bra alternativ om du mest har besvär från ögonen. De vanligaste antihistaminerna finns i flytande form och kan oftast användas även i låga åldrar. Det varierar från vilken ålder som de olika läkemedlen kan användas.
Vad är den svåraste graden av anafylaxi?
Anafylaxi graderas numera i tre svårighetsgrader, där grad 3 är den svåraste nivån, se Tabell 1 11, 12. Anafylaxidiagnosen kräver engagemang av minst två organ och inkluderar alltid en objektiv respiratorisk-, kardiovaskulär- och/eller kraftig allmänpåverkan. Graden bestäms av det organsystem som har den svåraste nivån.
Vad är orsaken till att du inte blir bra trots att du tagit antibiotika?
Den vanligaste orsaken till att du inte blir bra trots att du har tagit antibiotika är att infektionen inte beror på bakterier, utan på virus. Det finns också andra orsaker till att du inte blir bra: Du har fått fel sorts antibiotika. Du har fått för låg dos.
Varför behöver du inte alltid antibiotika?
Du behöver inte alltid antibiotika. Du behöver inte alltid antibiotika. Kroppen klarar av att bekämpa många infektioner själv, utan antibiotika. Därför är en viktig uppgift för läkaren att bedöma om en infektion behöver behandlas med antibiotika överhuvudtaget.
Vad är antihistaminer?
Antihistaminer delas vanligtvis in i två kategorier: äldre histaminer som gör att man blir sömnig (till exempel klorfenamin, prometazin och hydroxizin) samt nyare histaminer (till exempel fexofenadin, loratadin och cetirizin ).