Innehållsförteckning
Kan man jobba efter stroke?
– Nordiska studier visar att ungefär 60–80 procent av de drabbade återgår i hel- eller delstidsarbete under de första två åren efter en stroke. Vi vet att personer med hög utbildning har större chans att kunna arbeta igen, medan chansen är mindre för personer med låg socioekonomisk status.
https://www.youtube.com/watch?v=DyH36GJbNU8
Kan man dricka alkohol efter en stroke?
Att dricka mycket alkohol är extra skadligt för personer som har haft en stroke. Stroken har varit en stor påfrestning för blodomloppet och nervsystemet. Att dricka mycket alkohol kan skada dem ytterligare. Alkohol kan också påverka rörelseförmågan på ett annat sätt än tidigare.
Hur länge är man sjukskriven efter stroke?
Vid svåra cerebrovaskulära sjukdomar rekommenderas sjukskrivning upp till 2 månader på heltid. Vid cerebrovaskulära sjukdomar med akut fas rekommenderas sjukskrivning upp till 2 månader på heltid.
Hur kan man kontrollera om en person har drabbats av stroke?
Ett enkelt sätt för personer utanför sjukvården att kontrollera om en person kan ha drabbats av stroke är att göra det så kallade AKUT-testet (Ansikte Kropp Uttal Tid). Om en person plötsligt börjar bete sig annorlunda och man misstänker stroke ber man personen i fråga utföra följande handlingar: AKUT-testet.
Vad är orsakerna till stroke?
Den vanligaste orsaken till stroke är hjärt-kärlsjukdom, ofta åderförfettning (ateroskleros). Kärlskadorna orsakar hjärninfarkt i cirka 85 procent av fallen och hjärnblödning i resterande fall. Ofta drabbar stroke de kärlområden i hjärnan som är störst och viktigast för blodförsörjningen.
Varför drabbas du av stroke?
Livet efter stroke Att drabbas av stroke innebär i allmänhet en stor förändring i livet, både för den som drabbats och för närstående. Trots att behandlingarna blivit allt bättre får många kvarstående besvär av olika svårighetsgrad.
Vad är riskfaktorerna för stroke?
Riskfaktorer. Om man har drabbats av en stroke har man en kraftigt ökad risk att drabbas igen. För att minska risken och förebygga att man får ytterligare en stroke gör läkaren en noggrann riskfaktorkontroll. De viktigaste riskfaktorerna för stroke är: högt blodtryck. rökning. förmaksflimmer. diabetes.