Innehållsförteckning
Kan man överklaga Högsta domstolens beslut?
Högsta domstolens beslut vinner omedelbart laga kraft och kan inte överklagas. Om domstolen meddelar prövningstillstånd fortsätter handläggningen av målet.
Var hittar man rättsfall från Högsta domstolen?
Högsta domstolens avgöranden från och med 2003 finns tillgängliga på webbplatsen. Referat av Högsta domstolens domar publiceras i Nytt Juridiskt Arkiv (NJA), cirka fyra månader efter det att dom eller beslut har meddelats.
Finns det bara en högsta domstol?
Högsta domstolen (förkortas HD) är i Sverige den högsta instansen hos de allmänna domstolarna. Högsta domstolen är sista instans i tvistemål, brottmål och ärenden som har avgjorts av hovrätt. Dess huvuduppgift är att skapa prejudikat (vägledande avgöranden).
Kan en åklagare överklaga en dom?
Om åklagaren är missnöjd med domen i tingsrätten kan han eller hon överklaga domen till hovrätten, som är högre instans. Även den misstänkta och i vissa fall målsägande kan överklaga domen.
Vad är Rättskällevärde?
Exempel: ett avgörande från Högsta Domstolen väger tyngre än ett avgörande från Tingsrätten eller Hovrätten. Likhetsprincipen innebär att fall där de sakliga förutsättningarna ser ut på samma sätt, ska bedömas lika.
Vad är Rättsfallsreferat?
Rättsfallsreferaten är referat av domar inom arbetsrättens område och kan läsas för att få en sammanfattning av intressanta resonemang från bland annat Arbetsdomstolen. Referaten tar sikte på att understryka det viktigaste i domarna.
Vilken är Instansordningen för de allmänna domstolarna?
Det svenska systemet av allmänna domstolar är uppdelat i tre instanser: tingsrätten, hovrätten och Högsta domstolen. Om en person blir dömd i tingsrätten och inte är nöjd med domen kan personen överklaga och förhoppningsvis få upp sitt mål i hovrätten för en ny prövning.
Hur många högsta domstolar finns det?
Allmänna domstolar är tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen. Tingsrätten är första instans.