Rekommendationer

Kan man ta tillbaka vittnesmal?

Kan man ta tillbaka vittnesmål?

Det har blivit allt vanligare att vittnen initialt avlägger ett vittnesmål för att strax före rättegång ta tillbaka sitt vittnesmål. Orsaken till återtagandet kan vara att vittnet och/eller dess familj utsätts för allt från verbala hot till förstörelse av egendom, misshandel och dödshot.

Kan man avstå från att vittna?

Undantag från plikten att vittna Du måste inte vittna om du är nära släkt med den som är misstänkt. Om du är under 15 år prövar rätten om du får vittna eller ej.

Måste man vittna mot anhörig?

Regler om släktskap De får vittna, men behöver inte. Om det gäller ett brottmål får inte eller närstående till den tilltalade avlägga vittnesed, vilket innebär att närstående till den tilltalad inte vittnar under straffansvar (36 kap. 13§ 3st.

Vad är ett Karaktärsvittne?

Karaktärsvittnen är ett vittne i en rättegång som åberopas av parterna i processen. Skillnaden är att ett karaktärsvittne ska vittna om parternas person, i stället för att vittna om till exempel ett visst händelseförlopp eller omständighet.

Kan man tvingas att vittna?

I Sverige gäller en allmän vittnesplikt. Det innebär att du som kallas till en domstol för att vittna i regel är skyldig att göra det. Denna skyldighet är lagstadgad. Vittnen har alltså inte rätt att själva bestämma om han eller hon vill vittna eller inte.

Kan man tvinga barn att vittna?

Vittnesplikten gäller alla med några få undantag och underåriga är inte undantagna från vittnesplikt. Domstolen kan befria en underårig från vittnesplikt (36 kap 4 §) och det skulle de kunna göra om man befarar att den unge på grund av sig låga ålder skulle ta skada av att vittna.

Vilka får inte vittna?

Allmän vittnesplikt En enskild person kan alltså inte bestämma själv om hon eller han vill vittna eller inte. Undantag görs bara för den som till exempel är nära släkt med den åtalade. För den som känner sig orolig finns hjälp och stöd att få. På många domstolar finns vittnesstöd och särskilda väntrum för vittnen.

Vad ska man ha på sig på en rättegång?

Rättegångsbalken reglerar inte klädsel och har inte några generella klädesförbud. Tidigare fanns i Sverige ett uniformsförbud, som främst tog sikte på nazistiska uniformer. Denna lag befanns dock i RH 1997:47 inte vara förenlig med Regeringsformens skydd av yttrandefriheten, och är sedan dess inte tillämplig.

Share this post