Rekommendationer

Kan parlamentet avsatta regeringen?

Kan parlamentet avsätta regeringen?

Misstroendeförklaring, eller misstroendevotum, är i en parlamentarisk kontext ett verktyg som den folkvalda församlingen (riksdagen) har för att avsätta en regering eller ett enskilt statsråd. Initiativet till en misstroendeförklaring tas i riksdagen.

Hur kontrolleras riksdagen av regeringen?

Varje ledamot har rätt att ställa frågor till regeringen. Det är ett sätt för riksdagen att kontrollera vad regeringen har för sig. Konstitutionsutskottet, KU, har en speciell uppgift att granska att regeringen följer reglerna. Riksdagsledamöterna kan anmäla regeringens ministrar till KU.

Regeringen är således underordnad folkrepresentationen och agerar på dess uppdrag. Regeringen ansvarar för sina åtgärder inför folkrepresentationen och den kan när som helst avsättas av denna. Man brukar skilja mellan positiv och negativ parlamentarism. Distinktionen tar sikte på formerna för en regerings tillkomst.

Hur granskas riksdagen?

Till riksdagen hör två myndigheter som har till uppgift att granska den offentliga förvaltningen: Riksdagens ombudsmän (JO) och Riksrevisionen (RR). Både ombudsmän och riksre visorer utses av riksdagen. JO granskar om myndigheter, domstolar och enskilda tjänstemän följer lagar och förordningar.

Vad innebär regeringskrisen?

Regeringskris är en situation när det ifrågasätts att regeringen kan styra landet och regeringen hotar att avgå eller riskerar att avsättas innan mandatperioden har gått ut. Begreppet är tidigast känt i svenska språket 1898.

Hur kan riksdagen kontrollera regeringen ge ex?

Riksdagsledamöterna kan anmäla regeringens ministrar till KU om de tycker att någon minister gjort fel. Varje ledamot har rätt att ställa frågor till regeringen. Det är ett sätt för riksdagen att kontrollera vad ministrarna i regeringen gör.

Vilken makt har parlamentet?

Vanligen har parlamentets starka maktställning, till exempel över statsbudgeten och genom kontrollmakten över regeringen liksom andra historiska orsaker, bidragit till parlamentarismen, till exempel i Storbritannien, Norge, och andra länder.

Share this post