Innehållsförteckning
- 1 Måste arbetsgivaren sjukanmäla till Försäkringskassan?
- 2 Hur ska du anmäla sjukskrivning till arbetsgivaren?
- 3 Hur ska du anmäla sjukskrivning hos Försäkringskassan?
- 4 Kan du ansöka om sjukpenning på mina sidor?
- 5 Vad krävs för att få rätt till sjuklön?
- 6 Vad gäller den anställdes rätt till sjukpenning?
Måste arbetsgivaren sjukanmäla till Försäkringskassan?
Be din arbetsgivare att sjukanmäla dig till Försäkringskassan. Det är arbetsgivarens skyldighet att sjukanmäla dig om du är sjuk mer än 14 dagar. Om du sjukanmäler dig till Försäkringskassan måste vi kontakta din arbetsgivare och utreda din sjukanmälan, vilket gör att handläggningen tar längre tid.
Hur ska du anmäla sjukskrivning till arbetsgivaren?
Om din anställda förväntas vara sjuk under en längre tid och därför inte kan arbeta ska du som arbetsgivare ta fram en plan för återgång i arbete. Du som arbetsgivare är skyldig att anmäla sjukskrivning som pågår längre än 14 kalenderdagar till Försäkringskassan.
Vad är sjukpenning för anställda?
Sjukpenning för anställda. De första 14 dagarna du är sjuk betalar din arbetsgivare sjuklön till dig istället för din vanliga lön. Sen kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan. Vissa arbetsgivare betalar inte sjuklön, då kan du istället ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan.
Hur ska du anmäla sjukskrivning hos Försäkringskassan?
Anmäl sjukskrivning hos Försäkringskassan. Läkarintyg efter sju dagar. Om sjukskrivningen varar längre än sju kalenderdagar ska den anställda lämna ett läkarintyg till dig. Det är en förutsättning för att du som arbetsgivare ska kunna bedöma arbetstagarens rätt till sjuklön.
Kan du ansöka om sjukpenning på mina sidor?
Ansök på Mina sidor. När du sjukanmält dig kan du logga in på Mina sidor och ansöka om sjukpenning. Ansök om sjukpenning (inloggning) 3. Skicka in läkarintyg. Om du är sjuk längre än 7 dagar ska du skicka in ett läkarintyg med uppgifter om din sjukdom eller skada.
När ska den anställde ha rätt till sjuklön?
Den anställdes rätt till sjuklön gäller från och med första dagen för anställningen. Vid kortare anställningar än en månad måste den anställde ha arbetat i minst 14 kalenderdagar för att ha rätt till sjuklön. Om den anställde har flera arbetsgivare ska varje arbetsgivare betala sjuklön under sjukperioden. Sjukanmälan.
Vad krävs för att få rätt till sjuklön?
Sjukanmälan. För att den anställde ska ha rätt till sjuklön krävs en sjukanmälan. Arbetsgivaren är inte skyldig att betala sjuklön för de dagar som gått innan sjukanmälan skett. Du har även möjlighet att få ett uttalande från Försäkringskassans läkare.
Vad gäller den anställdes rätt till sjukpenning?
Den anställdes rätt till sjuklön gäller från och med första dagen för anställningen. Du ska anmäla till Försäkringskassan om en anställd fortsätter att vara sjuk efter sjuklöneperioden. Det är en förutsättning för att den anställde ska få sjukpenning.
Hur ska du anmäla dig till sjukanmälan?
Sjukanmälan. För att den Du ska anmäla till Försäkringskassan om en anställd fortsätter att vara sjuk efter sjuklöneperioden. Försäkringskassan kan besluta att den anställde ska visa läkarintyg från första dagen. Ovanstående är ett enkelt svar på frågan.