Måste friskolor följa läroplanen?
Fristående skolor är en del av skolväsendet och samma regler gäller därför för både fristående och kommunala skolor, så långt det är möjligt. En fristående skola måste alltså följa läroplanerna och kursplanerna och sätta betyg enligt betygssystemet (vissa undantag medges dock för Waldorfskolor).
Är skolor offentliga platser?
Skolorna definieras som tillhörande offentlig förvaltning, de godkänns av utbildningsministern och finansieras nästan helt via statsbidrag. Dock kan kommunerna i viss mån bidra till investeringskostnader vid nyetablering.
Är friskolor privata?
Friskola, egentligen fristående skola, är en skola som inte drivs av offentliga sektorn, men som huvudsakligen finansieras av skattemedel. Detta skiljer friskolor från privatskolor, som helt eller delvis finansieras med elevavgifter.
Vem startade friskolorna?
Friskolereformen genomfördes i Sverige 1992 av regeringen Bildt och innebar bland annat att friskolor skulle kunna få skolpeng från staten för varje elev.
Får man vara på skolgården?
Fritids, skollokaler och skolgård räknas inte som allmän plats. Detta innebär att skolans ledning får bestämmanderätten över vilka personer som får vistas på skolan.
Får man vara på skolgården under skoltid?
Enligt skolan förekommer det också att barn leker på skolgården även efter skoltid. Enligt Justitiekanslerns mening bör bedömningen av om en skolgård är en plats dit allmänheten har tillträde göras utifrån omständigheterna i det enskilda fallet.
Vem införde det fria skolvalet?
Det fria skolvalet infördes 1992 som en del av friskolereformen av regeringen Bildt och har sedan dess utvecklats till att bli en självklar del av det svenska utbildningssystemet.
När startade friskolorna?
Sedan friskolereformen 1992 har både antalet och andelen elever i friskolor ökat stadigt. Idag går 378 000 barn och elever i en fristående förskola eller skola. Det är 18 procent av drygt 2 miljoner barn och elever i svenska förskolor och skolor.
När kom privata skolor?
Begreppet enskilda skolor kom 1983 att ersättas med termen fristående skolor. I friskolereformen 1992 införde den borgerliga regeringen kommunala bidrag till fristående skolor. Kommunerna ålades att betala friskolorna minst 85 procent av vad en elev kostade i den kommunala skolan.