Rekommendationer

Maste man flytt anmala till Skatteverket?

Måste man flytt anmäla till Skatteverket?

När du flyttar måste du anmäla detta till Skatteverket. Du kan anmäla flyttning innan du flyttar, men senast en vecka efter flyttningen ska Skatteverket ha din anmälan. När du har anmält flyttning sprider Skatteverket automatiskt din nya adress till de flesta myndigheter och viktiga aktörer i samhället.

Vilka uppgifter anmäls automatiskt till folkbokföringen?

När du ska anmäla flytt, byta namn eller gifta dig ska du kontakta Skatteverket. Många rättigheter och skyldigheter som du har är beroende av att du är folkbokförd och var du är folkbokförd. Det gäller till exempel olika bidrag, var du ska betala din skatt och var du ska rösta.

Vad är skillnaden på adressändring och flyttanmälan?

När det kommer till att göra en adressändring är det viktigt att komma ihåg att flyttanmälan och att låta eftersända sin post inte är samma sak. Att göra flyttanmälan, närmare bestämt att byta folkbokföringsadress, är obligatoriskt, medan eftersändningen av post inte är det.

Vad innebär flyttanmälan?

När du ska flytta ska du göra en flyttanmälan till Skatteverket så att du får rätt folkbokföringsadress. Det är gratis och du gör det enkelt och snabbt i tjänsten Flyttanmälan. Du som har barn som flyttar med ska även anmäla flytt för dem. Vi registrerar din flyttning tidigast på inflyttningsdagen.

Vad händer om man inte anmäler flytt?

Om man inte gör någon flyttanmälan, eller inte flyttar till eller bor på adressen som man har anmält, så kan det vara ett folkbokföringsbrott. Det kan straffas med böter eller i värsta fall fängelse, så står det i lagen sedan sommaren 2018.

Vad gör man om någon skrivit sig på min adress?

Om någon är felaktigt folkbokförd på den adress där du bor kan du anmäla det till Skatteverket. Du ser vilka som är folkbokförda på samma adress som du i e-tjänsten ”Visa folkbokförd på samma adress”. Där kan du också rapportera eventuella fel.

Var Folkbokför man sig?

Svar: Man ska vara folkbokförd på adressen där man har sin huvudsakliga dygnsvila. Har du flera bostäder kan det räknas som dubbel bosättning, förutsatt att du bor i var och en av bostäderna minst en sjundedel av tiden. Då avgör Skatteverket var du ska vara folkbokförd och bedömningen görs utifrån din livssituation.

Share this post