Rekommendationer

Maste man ha overspanningsskydd?

Måste man ha överspänningsskydd?

I många standarder finns det omnämnt att det är krav på överspänningsskydd. Framförallt är det elinstallationsreglerna som skall följas. Skydd mot transienta överspänningar ska finnas där konsekvenserna av överspänningar påverkar: a) Människoliv (t ex säkerhetssystem och medicinteknisk utrustning på sjukhus).

Hur vet man om man har åskskydd?

Åskskydd i tre klasser Mellanskydd (inledningsskydd): Monteras vid husets elcentral. Förhindrar att överspänningar orsakade av åskan kommer in via el- och teleledningar. Finskydd (apparatskydd): Monteras i vägguttaget vid apparaten.

Hur vet jag om min lägenhet har åskledare?

Kolla gärna också med din hyresvärd om det finns åskledare på huset. Beprövade knep som att räkna sekunder mellan en blixt och en följande åskknall kan ge en bra fingervisning om hur långt borta blixten slog ned.

Hur fungerar ett överspänningsskydd?

En zenerdiod används ofta för att skydda mot överspänningar i elektriska kretsar, speciellt motorstyrkretsar. En induktans eller spole motstår plötsliga strömflödesförändringar. Dessa kopplas då i serie med elapparaten för att begränsa strömflödet. En kondensator motstår plötsliga spänningsändringar.

Vilket överspänningsskydd?

I allmänhet ska överspänningsskydd vara provade enligt klass II. Om skydd mot direktträffar av åska erfordras och separationsavståndet S enligt SS-EN 62305-3 inte uppfylls ska överspänningsskydd som är provade enligt klass I användas (i allmänhet i kombination med överspänningsskydd som är provade enligt klass II).

Hur koppla överspänningsskydd?

Genom att kaskadkoppla överspänningsskydd i tre olika nivåer kan man optimera skyddsnivån i sin elinstallation. Nedanstående skyddsnivåer gäller enligt standard: Nivå 1: Överspänningsskydd typ 1 (grovskydd) i form av blixtströmsavledare som placeras vid inkommande kabel i huvudfördelningscentral.

Hur koppla åskskydd?

Åskledare kopplas mellan elstängselaggregat, jordning och eltråden (stängslet). Gör så här: Placera/fästa åskskyddet på ej brännbart underlag i närheten av stängselaggregatet (t. ex på någon vägg) och koppla åskskyddet med någon högspänningsfast, isolerad stängselanslutningskabel till aggregatets stängselutgång.

Vad skiljer mellan nivå 1 2 och 3 för överspänningsskydd?

Våra unika grov-/finskydd t ex ED150 upp fyller kraven för avledning av energi för Grovskydd (typ 1) samtidigt som det lämnar en restspänning som ligger under nivån för mellanskydd (typ 2) och finskydd (typ 3). Ytterligare skydd behöver i regel inte installeras.

Hur installera överspänningsskydd?

Överspänningsskydd typ 2 (mellanskydd) placeras i fördelningscen- tral eller gruppcentral och fungerar som universalskydd for elinstalla- tioner. Skydden ansluter till DIN EN 61643-11, klass C. Nivå 3: Överspänningsskydd typ 3 (finskydd) placeras i gruppcentral och skyddar en separat grupp.

När ska överspänningsskydd installeras?

Materiella skador som uppstår vid ett blixtnedslag täcks inte alltid av hemförsakringen. Genom att installera ett överspänningsskydd ger du fastigheten ett säkert åskskydd och slipper både onödiga ersättningskostnader och riskerar inte att förlora värdefull information som sparats digitalt.

Share this post