Innehållsförteckning
När används Tappningskateter?
Om du inte kan kissa själv kan du behöva en använda en tappningskateter. Det är en tunn mjuk slang som förs in i urinblåsan när den behöver tömmas på urin. En tappningskateter är en engångskateter som du kan använda själv för att tömma blåsan. Metoden kallas också RIK som står för ren intermittent kateterisering.
Hur ofta byta Urinpåse?
Tvätta händerna före och efter att ni har bytt urinpåse Avlägsna den med rena händer innan du förenar påsen med katetern. Byt engångspåsen dagligen. Den tömbara påsen byts en gång i veckan. Genom att tvätta händerna omsorgsfullt undviker man bakterier från att komma till urinvägarna.
Vad innebär blåsträning vid Kad?
Blåsträning/intermittent tömning innebär att urinen inte tillåts att rinna ut kontinuerligt genom katetern som istället töms vid behov eller vid utsatta tider. En konstant nötning av katetertippen mot blåsväggen undviks och urinblåsans storlek bibehålls bättre under kateterbehandlingen.
Vad är en Blåssköljning?
Blåssköljning görs för att rengöra urinblåsan. Det ska endast göras om patienten har grumlig och tjockflytande urin, stopp eller hematuri (blod i urinen).
Hur ofta ska kateter bytas?
Kateterbyte. Hur ofta en kvarliggande kateter ska bytas beror på den enskilde patientens behov. Det första bytet bör dock göras inom 4-6 veckor. Efter bedömning av stenutfällning på katetern och i urinen samt efter utvärdering av patientens känsla av obehag beslutas tiden till nästa byte.
Hur byter du kateter och uppsamlingspåse?
Byta kateter och uppsamlingspåse. Du behöver byta kateter om du ska ha den under en längre tid. Ofta byter en sjuksköterska eller undersköterska katetern varannan till var tredje månad. Du byter uppsamlingspåse själv, om du har en sådan. Den byter du med fem till sju dagars mellanrum. Katetrar finns i olika utföranden
Vad betyder kvarliggande kateter?
Katetern kallas också RIK som står för ren intermittent katerisering. Kvarliggande kateter som sätts genom urinröret, KAD. Katetern hålls ofta stängd med en propp eller en klämma och öppnas när du behöver kissa. KAD som står för kateter à demeure, vilket betyder kvarliggande kateter.