Rekommendationer

Nar ar det stangda dorrar pa rattegang?

När är det stängda dörrar på rättegång?

Ett beslut om stängda dörrar får som utgångspunkt fattas om det finns risk för att sekretessbelagda uppgifter kommer upp under rättegången eller att rättegången handlar om särskilt känsliga brott, t. ex. sexualbrott.

Vad menas med stängda dörrar?

Detsamma som stängda dörrar. När en rättegång hålls inom lyckta dörrar har allmänheten inte tillträde till den. Beslut om lyckta dörrar kan till exempel fattas om personerna som rättegången gäller är mycket unga eller för att skydda ett brottsoffer vid en rättegång om sexualbrott.

Kan man begära lyckta dörrar?

Men det är inte åklagaren eller den åtalade som beslutar om rättegången ska ske bakom stängda dörrar utan det är rätten själva som gör det. Därför kan du tyvärr inte själv begära att rättegången ska vara stängd för allmänheten.

Är domstolens överläggning öppen för allmänheten?

3 § RB). Den bestämmelsen syftar dock i första hand på föräldrar eller nära anhöriga till den tilltalade. Överläggning till dom eller beslut ska som huvudregelhållas inom stängda dörrar, om rätten inte finner att det kan ske offentligt, (5 kap. 5 § RB).

Vem beslutar om lyckta dörrar?

Domstolen tar beslut om lyckta dörrar Detsamma gäller om personerna som rättegången handlar om lider av psykisk störning eller för att skydda ett brottsoffer vid en rättegång om sexualbrott. Det är alltså rätten som beslutar om lyckta dörrar vid en rättegång.

Vilka rättegångar är öppna?

I Sverige är huvudregeln att domstolsförhandlingar är offentliga, vilket innebär att en rättegång är öppen för allmänheten och vem som helst får sitta med som åhörare. (RB 5:1) Ibland görs det undantag från huvudregeln och rättegången hålls istället bakom stängda dörrar (ibland kallat lyckta dörrar).

Kan man ta reda på när en rättegång ska vara?

I kallelsen från domstolen står det vilken tingsrätt du ska till och vilken dag och tid som rättegången ska äga rum. Tillsammans med kallelsen skickar domstolen också ett delgivningskvitto. Det är ett bevis på att du har tagit emot kallelsen och alltså blivit informerad om rättegången.

Share this post