Innehållsförteckning
När bärgas hö?
Det gäller att följa med när höet går i ax. Då skall det bärgas, innan det börjar blomma. Ett hö av god kvalitet ser grönt och fint ut, och har ett högt näringsvärde. Det gäller också att ha vädergudarna på sin sida.
Hur länge behöver hö torka?
Vattenhalten vid skörd brukar vara runt 18 till 20 procent och ska sedan ner till 15 procent. Torkprocessen tar runt 12 dagar.
När började man med ensilage?
Ensilage innehåller mer näring än hö. Ensilage som komplement till hö används i liten skala redan under 1870-talet i Sverige. På Julita gård köper man in en ensilagepress år 1891. År 1932 presenterar den finske forskaren Artturi Virtanen en förbättrad ensileringsmetod där en blandning av syror tillsätts.
Hur ofta ska man vända hö?
ananders skrev: vinterrojarn skrev: Att vända höet gång på gång innebär också att man slår ur näring och must ur höet, kan man låta detta vara och bara vända när man måste/behöver så sparar man näringen där den hör hemma.
Hur Volmar man hö?
När man börjar hjässa är det viktigt att börja i båda ändarna. Solfjärderformen gör att linorna sträcks. Därför börjas varje nytt varv på samma sätt. Samma störar som finns i linhässjan kan användas för att volma hö.
Hur produceras hö?
Förr torkades höet ute på fältet i någon form av hässja. Idag görs det i regel ”på slag”, liggande utbrett på fältet i 3–5 dagar. Höet vänds regelbundet för att snabba på torkningen och pressas sedan samman genom balning med balmaskin till höbalar.
Hur torrt ska höet vara?
Så länge höet ligger ute och vädret är bra så torkar det bra! Ett hö som är helt torrt har ungefär 84 -88 procent torrsubstans i sig dvs fortfarande inte helt utan fukt i sig.
Hur vet man att höet är Färdigtorkade?
Ju större höprov du tar desto mer rättvisande blir mätresultaten. Ställ sen bunken med hö i ugnen på 100 grader, tänk på brandrisken så lämna inte spisen obevakad. Väg sedan höbunken ca 1 ggr per timme och rör om lite försiktigt i höt. när vikten inte sjunker längre så är provet färdigtorkat.
Vem uppfann ensilage?
1928 upptäckte Virtanen och kollegan Henning Karström en metod att sänka ph-värdet i foder för nötkreatur genom att blanda i en blandning som bestod av utspädd svavelsyra och saltsyra. Med hjälp av denna når ensilaget ett pH under 4.