Innehållsförteckning
När började arbetstidsförkortning?
1957 infördes en lag (prop 1957:80) som stipulerade att arbetstiden skulle sänkas med en timme i veckan under tre år så att veckoarbetstiden vid ingången av 1960 skulle vara 45 timmar. Avtal ledde till att arbetstiden gradvis sjönk under kommande år innan lagen om 40 timmar arbetstid trädde i kraft 1973.
När kom 5 dagars arbetsvecka i Sverige?
1964 introducerades en arbetsvecka om endast fem dagar. Man skulle jobba måndag till fredag och sedan hade man två dagar ledigt innan man klev in i ekorrhjulet igen. En princip som idag, på flera sätt, känns lika förlegad som den gamla industrisemestern.
När slutade man jobba lördagar i Sverige?
Redan i mitten av 1800-talet började arbetare runt om i världen kräva ”Åtta timmars arbete, åtta timmars hvila och åtta timmars frihet”. Lördagsarbetet försvann i praktiken 1971. Men arbetsgivarsidans rätt att förlägga arbetstid på lördagar mellan klockan 09.00 och 16.00 togs bort för industriarbetare så sent som 1976.
När slutade vi jobba lördagar i Sverige?
Lördagar är generellt sett ledig dag i skolor och de flesta arbetsplatser i Sverige och i de flesta andra länder. Detta infördes mestadels på 1960-talet i Sverige. Innan dess var lördagen vanligen (förkortad) arbetsdag, undantaget helgdagsafton.
Varför har vi inte 6 timmars arbetsdag?
Istället för att arbeta den traditionsenliga 8-timmars dagen, erbjöds de anställda att spendera sex till sju timmar på arbetsplatsen. Eftersom idén är att 6-timmarsarbetsdag inte ska minska produktiviteten, behöll personerna sin ursprungliga lön.
När slutade Sverige med 6 dagars arbetsvecka?
På 70-talet avskaffades sex dagars arbetsvecka, men för många tjänstemän är det ett faktum än idag.
Vilket år införde Sverige 40 timmars arbetsvecka?
1919 infördes åtta timmars arbetsdag, 1970 kom beslutet om vår nuvarande 40 timmars arbetsvecka och 1978 fick vi fem veckors semester. Det var inte i går som dagens arbetstidsnormer infördes. 1990 var årsarbetstiden knappt 1 500 timmar.