Innehållsförteckning
När gick det från dagis till förskola?
Daghem och förskola ansågs redan då som två helt skilda verksamheter. Det ansågs som ålderdomligt och missvisande. Och det var alltså 1998, det är femton år sedan.
Vad tyckte Alva Myrdal om fröbel?
Debatten om Stadsbarn Den kom att leda till en intensiv debatt inom Fröbelförbundet. Myrdal var starkt kritisk till utvecklingen inom verksamheten för förskolebarn i Sverige. Den hade hamnat i två olika, men ändå lika skeva, sidospår, menade hon, nämligen barnkrubba och barnträdgård.
Vad handlade Barnstugeutredningen om?
Barnstugeutredningen tillsätts nu, under Olof Palmes tid som utbildningsminister. Den får i uppgift att ta fram ett pedagogiskt program som ska ge barn mera jämlika förutsättningar inför skolan och livet.
Vad har Friedrich fröbel betytt för förskolans praktik?
Friedrich Fröbel grundade tyska Kindergarten som motsvarar den svenska förskolan. För att främja barns utveckling menade han att de vuxna skulle ansvara för utformningen av miljön och tillgodose deras behov. Materialet är en förutsättning för att barnen ska utvecklas, det skall vara utmanande och väcka intresse.
Hur använder vi Fröbels pedagogik i dagens förskola?
Att arbeta med barnens känsla av trygghet är en annan viktig aspekt av Fröbels pedagogik. Det är först när barnet är tryggt som det är redo att lära sig. Man arbetar därför mycket med att barnen ska känna sig som hemma. Även tillgång till natur är viktigt för att barnen ska känna sig avslappnade.
När började man med dagis i Sverige?
Tysken Friedrich Fröbel är fader till förskolan som en plats för utbildning; år 1837 skapade han den första barnträdgården, Kindergarten. Inspirerad av hans verksamhet kom barnträdgårdsverksamheten till USA 1838, till Finland 1888 och till Sverige 1896.
Hur länge är barnen i förskolan?
Förskola är en pedagogisk gruppverksamhet för barnet från 1 år och fram till skolstarten. Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande och ge ett stöd för familjer i deras ansvar för barnets uppfostran, utveckling och växande.