Innehållsförteckning
- 1 När man ska välja ställning bör man fundera på vad man ska använda den till?
- 2 När måste man ha varselkläder?
- 3 När ska man byta arbetsskor?
- 4 Vilka krav finns gällande varsel på statliga vägar?
- 5 När måste en ställning vara förankrad?
- 6 Måste ställningar som tillhandahålls på marknaden vara typgodkända?
När man ska välja ställning bör man fundera på vad man ska använda den till?
Innan du bestämmer vilken ställning ni ska ha måste du känna till vilka arbeten som ska utföras från ställningen och vem som ska utföra arbetet. Om du inte känner till hur arbetet eller arbetena ska utföras, bör du kontrollera med företagen som ska utföra dem, så du känner till deras behov.
När måste man ha varselkläder?
Varselkläder. Personer som utför vägarbete, eller som vistas på en vägarbetsplats, ska bära tillåten varselklädsel. Varselklädseln ska uppfylla standarden EN ISO 20471/ EN 471 klass 3 och ha tydlig CE märkning. Logotyper eller andra icke fluorescerande färgsättningar får inte påverka ytan.
Vad gäller för arbetsskor?
Korta svaret: Du som jobbar på lager. Inte du som jobbar i butik. Det längre svaret: Den som måste ha särskilda skor för att inte skada sig på jobbet behöver så kallade skyddsskor. Skyddsskor ska arbetsgivaren betala.
När ska man byta arbetsskor?
Det finns vissa tillstånd då man direkt ska byta ut sina skyddskor. Om överdelen har gått sönder eller tåhättan blivit deformerad uppfyller de inte längre arbetskraven. Du ska också byta ut skorna om sulan under har slitits ut så mycket att de blivit halkika och halkrisk föreligger.
Vilka krav finns gällande varsel på statliga vägar?
Vid arbete på en väg med passerande trafik i mör- ker eller vid dis och dimma eller andra motsvarande förhållanden med dålig sikt, skall dessutom varselbyxa i lägst klass 2 användas. Även besökare på vägarbetsplat- ser där Vägverket är väghållare skall bära motsvarande varselklädsel.”
Varför finns det två olika standarder EN 471 och EN ISO 20471 för varselkläder?
Från EN 471 till EN ISO 20471 EN ISO 20471 är en uppdatering av den tidigare utgåvan av standarden; EN 471. Båda standarderna ställer krav på plaggets utformning och materialens egenskaper för att säkerställa synbarhetsfunktionen i både ljus (varselmaterialet) och mörker (reflexen).
När måste en ställning vara förankrad?
Ställning ska placeras så att avstånd mellan plattformar och byggnadens fasad inte överskrider 0,2 m. Om avstånd från byggnaden är större än 0,2 m eller om ställningen är fristående ska skyddsräcken och fotlister monteras på dess inre sida.
Måste ställningar som tillhandahålls på marknaden vara typgodkända?
Att släppa ut ställningar till försäljning på marknaden Tillverkare, importörer och distributörer är ansvariga för att ställningarna gör detta. För prefabricerade ställningar och kopplingar till rörställningar innebär det att de måste vara typkontrollerade.