Innehållsförteckning
När ska man kalla till SIP?
Vem kan kalla till ett SIP-möte? Personal inom socialtjänst och hälso- och sjukvård ska erbjuda en SIP när de bedömer att du behöver samordnade insatser. Arbetet med SIP kan starta först när du lämnat samtycke. Du själv och dina närstående kan också ta initiativ till en SIP.
Vem kan begära SIP möte?
För vem passar SIP?
- Du är äldre och behöver hjälp från både hemtjänsten och sjukvården.
- Du är under 18 år och behöver stöd från både skolan, habiliteringen och bup.
- Du behöver rehabilitering och samtidigt också bostadsanpassning.
- Du blir utskriven från ett sjukhus och behöver stöd när du kommer hem.
Vilken lag reglerar SIP?
Bestämmelser om SIP fördes in i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen år 2010.
Vem kan kalla till en SIP?
Lagstiftningen pekar ut landstingets hälso- och sjukvård och socialtjänsten som de ska kalla till SIP vid behov. Ofta finns det många andra aktörer som ger insatser och är viktiga för bra vård och stöd. Dessa är viktiga i samverkansarbetet och kan bjudas in till att delta då SIP upprättas.
Vad är Sipmöte?
Personer som behöver stöd från flera aktörer kan behöva en SIP. Planen ger överblick och gör det lättare att samarbeta och se vilka insatser som ger bästa möjliga effekt.
Vem gör en SIP?
Behöver du hjälp från både socialtjänst och hälso- och sjukvård är Västra Götalandsregionen och din kommun skyldiga att upprätta en SIP. Det står i Socialtjänstlagen och Hälso- och sjukvårdslagen samt Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. SIP kan användas oavsett ålder.
Vad innebär en SIP?
Samordnad individuell plan, SIP, ska upprättas tillsammans med brukare och patient om insatser från både socialtjänst och hälso- och sjukvård behöver samordnas. SKR erbjuder bland annat utbildningspaket för dig som arbetar med SIP eller just ska börja.
Vad är syftet med en SIP?
SIP ska samla individens alla behov och tillgodose stödinsatser från hälso- och sjukvården och socialtjänsten. En SIP kan upprättas för personer i alla åldersgrupper, oavsett om den enskilde har större eller mindre behov av samordning.