Innehållsförteckning
När uppfanns kanelbulle?
Man kan säga att den moderna kanelbullen skapades omkring 1920. Då fanns varor som ransonerats under det första världskriget (1914-1918) tillbaka i butikerna igen. Varor som smör, socker, vetemjöl och kanel.
Varifrån kommer kanelbullar?
Den variant som idag kallas kanelbulle skapades troligen i Sverige på 1920-talet, då tillgången på ingredienserna ökade efter första världskriget. Det dröjde dock till 1950-talet innan den blev vanligt förekommande i Sverige.
Är bullar svenskt?
Kanelbullen blev vanligt förekommande i Sverige under 50-talet, men den började tillverkas som vi känner den idag redan på 20-talet. Att den skapades just då är ingen tillfällighet. Tidigare, under första världskriget, hade ingredienserna till kanelbullar varit svåra att få tag i på grund av ransoneringen.
När slog kanelbullen igenom?
Efter första världskrigets ransoneringar blev 1920-talet en sötsaksfest, och en ny söt, våg kom efter andra världskriget. Och det är först då kanelbullen slår igenom ordentligt. Och det stämmer att genomslaget kom då, men kanelbullar har funnits – åtminstone på västkusten – sedan mitten av 1800-talet.
När firades Kanelbullens dag första gången?
Kanelbullens dag är en temadag som uppfanns 1999, då Hembakningsrådet firade 40-årsjubilum. Hembakningsrådet grundades 1959 av ett antal svenska livsmedelsföretag som handlade med mjöl, jäst och socker.
Finns kanelbullar i Danmark?
Danmark förbjuder kanelbullar. Men Sverige tolkar EU-lagen annorlunda. Tjock / Strupen. En ny EU-lag som säger att livsmedel endast får innehålla 15 milligram kanel per kilo gör nu att Danmark från och med den siste februari kommer att förbjuda kanelbullar, eller kanelsnegler som danskarna kallar dem.
Vilka länder äter kanelbullar?
– Det finns bara tre länder på hela jorden, Sverige, Norge och Finland, där man smaksätter en vetedeg med kardemumma. Den svenska vetedegen är klassisk, säger han. Sött bröd smaksatt med kanel är däremot inget exklusivt svenskt.
Är kanelbullar svenska?
-Kanelbullens historia är ganska outforskad, förklarar Anders Jansson, historiker vid Kulturen i Lund. Den verkar vara en typisk bageriprodukt som uppstår på 1920-talet. 1952 fanns bullar till salu i Alingsås för ca 10 öre styck så att skolpojkarna kunde köpa dem på sin frukostrast.
Vilka firar Kanelbullens dag?
Att öka intresset för hembakningen var syftet med Hembakningsrådet då det bildades 1959. Kanelbullens dag förekommer även bland svenskar runt om i världen, bl a i Nya Zeeland och på många orter inom Svenska kyrkan i utlandet.