Innehållsförteckning
När uppfanns skjutvapnet?
Skjutvapnens historia Den äldsta typen av skjutvapen vi känner till är pilbågen. Bågen tros ha utvecklats som vapen i Sydeuropa och Nordafrika så tidigt som 15000 f.Kr.. Pilbågen fortsatte att vara det huvudsakliga skjutvapnet fram till krutet och eldvapnens intåg.
När kom pilbågen till Sverige?
Det första fyndet som man gjorde i Europa är ifrån mesolitisk tid och återfanns i från Nordtyskland och Holmegaard i Danmark. Fyndet som man gjorde i Sverige från den tiden gjordes i Ageröds mosse, samt i Motala 2009. Järnåldern och vikingatiden har gett mer fynd av pilbågar.
När uppfanns pilbåge?
Bevisligen uppfanns den under mellersta stenåldern för omkring 15 000 år sedan. Första gången i idrottsliga sammanhang var förmodligen omkring år 1 000 f Kr. i de kinesiska dynastierna. Under medeltiden användes pilbåge främst som jakt- och krigsvapen innan den ersattes av skjutvapen.
När kom första armborst?
För att kunna skjuta pilar med både kraft och precision utvecklades olika former av armborst från pilbågen. De tidigaste fynden är över 2500 år gamla. Två armborstskyttar från 1200-talet i aktion. Det stora problemet med pilbågen som vapen var att det krävde både armstyrka och mycket övning.
När kom det första vapnet?
Vapen har funnits i de flesta kulturer, till och med apor använder dem. Redan under antiken utövades biologisk krigsföring. Pestsmittade lik placerades ut i belägrade städer. I Europa dök de första gevären och kanonerna upp i slutet av 1300-talet, sedan man fått krut från Kina.
Hur långt går en långbåge?
Ofta var bågarna längre än bågskyttarna, genomsnittslängden på bågarna från Mary Rose var 198 cm. Det finns uppgifter om att de engelska långbågarna kunde skjuta över 300 meter och var dödliga mot riddare i full rustning på uppemot 220 meter.
Hur lång är en långbåge?
Traditionella bågtyper. Långbågen är traditionellt en 180–200 cm lång båge i ett enda stycke trä (selfbow). Bågens lemmar har ett cirkulärt eller D-format tvärsnitt, där buken är rundad.
Är armborst olagligt?
Armborst får inte användas vid jakt i Sverige, däremot får det användas vid målskytte, men vapenlicens krävs. I Sverige finns några hundra aktiva armbortskyttar, enligt Gustav Malmborg som är ordförande för världsorganisationen för armborstskytte, WCSA.