Rekommendationer

Nar var Sverige som storst till yta?

När var Sverige som störst till yta?

Det var under 1600-talet som Sverige var störst och mäktigast. Perioden kallas här för Stormaktstiden. Och stormakten växte även norrut. Det påverkade livet för många samer som levde där.

Vilka länder hörde till Sverige under stormaktstiden?

Efter att det Stora nordiska kriget är slut, genom freden i Nystad år 1721, avslutas den svenska stormaktsepoken formellt. Det var under stormaktstiden som Skåne, Halland, Blekinge, Bohuslän, Gotland, Härjedalen och Jämtland blev en del av Sverige.

Hur gick det till när Sverige blev en stormakt?

Utrikespolitiken fick då en defensiv inriktning, och år 1700 kunde grannmakterna gå till anfall och stycka det svenska imperiet mellan sig. I det stora hela hade Sverige en liten befolkning jämfört med många andra av Europas länder. Men under 1600-talet kunde Sverige ändå uppträda som en europeisk stormakt.

När tillhörde Polen Sverige?

Polackerna har de senaste tvåhundra åren haft en mera dramatisk historia än svenskarna. Polen existerade inte som stat mellan 1795 och 1918 och mellan 1939 och 1944, och fram till 1989 var staten politiskt starkt beroende av Sovjetunionen.

Hur stort var Sverige på 1700 talet?

I slutet av 1700-talet hade Sverige drygt två miljoner invånare. Landet var glest bebott.

Vilka kungar regerade under stormaktstiden?

Genomgång (17:44 min) där SO-läraren Mikael Larsson berättar kortfattat om de svenska regenterna: Gustav II Adolf, drottning Kristina, Karl X Gustav, Karl XI och Karl XII. Fokus ligger på hur de styrde och utvecklade landet samt i korta drag vad de gjorde ute på slagfälten.

Hur förklarades krigen i samtiden?

När kung och adeln förklarade krigen för befolkningen var det alltid som försvarskrig för att skydda den protestantiska tron och möta hotet från Danmark, men forskare har nu sett att Sverige intog en mycket mer offensiv roll.

När förlorade Sverige Norge?

Bland annat genom att landet successivt införde egen statsminister, parlamentarism och fick, 1899, en egen flagga. Norge hade en folkomröstning om att lämna unionen 1905, och 95 % av befolkningen röstade för att bilda ett självständigt land.

Share this post