När växte hinduismen fram?
Det finns ingen person – ingen Jesus, Muhammed eller Buddha – som har grundat hinduismen, istället uppstod den i mötet mellan två kulturer. På 2500-talet före vår tideräkning utvecklades den ena av kulturerna, Induskulturen, i området runt Indusfloden. Induskulturen är som störst mellan 2600 och 1900 fvt.
Vad heter hinduismen tempel?
Nya tempel, uråldriga tempel, enorma tempel och små kapell i byarnas utkanter. Det är litet märkligt, eftersom en hindu inte har någon koppling till något speciellt tempel, på samma sätt som kristna är kopplade till en speciell kyrka. Templen är den plats gudarna bor på.
Har hinduer gudstjänst?
Inom hinduismen och buddhismen använder man sig av mantran som man läser eller sjunger i meditationen. Till exempel Gayatri mantra eller Om mani padme hum. Mantran är också böner. Utöver böner finns ett annat sätt att nå det gudomliga: genom en gåva, ett offer.
Vad kommer hinduism från?
Begreppet hinduism kommer, via persiskans Hindū, från sanskrit-ordet Sindhu, ett gammalt namn på floden Indus. Med Hindū menades folket som bor bortom floden Indus. På arabiska blev ordet al-Hind och därifrån överfördes det till europeiska språk.
Vad är hinduismen i Indien och Nepal?
Hinduismen utövas framför allt i Indien och Nepal. På Sri Lanka är den den största religionen bland tamilerna. 81 procent av Indiens invånare är hinduer (muslimerna utgör 11 procent, de övriga är kristna eller sikher, och buddhismen som en gång uppstod i Indien är på väg tillbaka).
Vad är hinduismens kastsystem?
Kastsystemet. Hinduismen brukar associeras med ett kastsystem, som egentligen är två olika system som sammanfaller delvis men inte helt och hållet. Inom religionen finns de definierade huvudgrupperna ( varnas) är präster ( Brāhmaṇa ), krigare ( Kṣhatriya ), bönder och köpmän ( Vaishya) och kroppsarbetare ( Shūdra ).