Vad används bor till?
Bor används i stållegeringar för att göra legeringarna hårdare och vid tillverkning av glas avsett att tåla stora variationer i temperatur. De mycket hårda ämnena bornitrid och borkarbid, som framställs från bor, används bland annat som slipmedel och till skärande bearbetning.
Var finns grundämnet bor?
Förekomst. Bor är ett grundämne som förekommer naturligt i berggrunden i form av borsyra och borater. Från dessa kan bor lösas ut till grundvattnet. Bor kan spridas till luft genom gruvarbete, och tillverkning av glas och keramik, men normalt är halterna i omgivningsluft mycket låga.
Vad har bor för Masstal?
Bor är grundämne 5 i det periodiska systemet. Detta tal är även atomnumret för bor vilket betyder att bor har fem protoner i sin atomkärna. Den kemiska beteckningen för bor är B och grundämnet hör till ämnesklassen halvmetaller.
Vad är en Boratom?
En boratom har 5 protoner i kärnan (och vanligen 5 eller 6 neutroner). En boratom har alltså 5 elektroner. Två av dem får plats i det innersta skalet, sedan är det fullt. Tre elektroner får plats i nästa skal.
Är bor halv?
Bor tillhör ämnesklassen halvmetaller och är i fast tillstånd. Densiteten är 2340 kg/m3. Användningsområden: Rent borfiber används bland annat till armering i flyg- och rymdfart.
Vem upptäckte grundämnet bor?
Joseph Louis Gay-Lussac
Humphry DavyLouis Jacques Thénard
Bor/Upptäcktes av
Vad betyder grupperna i det periodiska systemet?
De lodräta raderna (kolumnerna) i periodiska systemet kallas för grupper och de vågräta raderna kallas för perioder. Det finns 18 grupper och sju perioder. Ämnena i en grupp har oftast liknande egenskaper. Det beror på att de har samma antal valenselektroner, alltså elektroner i det yttersta elektronskalet.
Bor är ett halvmetalliskt grundämne som i sin rena form är extremt hårt, nästan lika hårt som diamant, och har hög smältpunkt (över 2 000°C). Den stabila isotopen bor-10 används i kärnkraftverk som neutronfångare. Bor är ett viktigt näringsämne för växter och vissa borföreningar användas därför som gödningsmedel.