Innehållsförteckning
Vad används CFC till?
Handelsnamnet är freoner. Klorfluorkarboner är inerta (reaktionströga) och kan användas som köldmedier, drivmedel i sprayförpackningar, brandsläckare och lösningsmedel för opolära ämnen. De löser sig därför i fettvävnaden hos levande organismer och har förmåga till bioackumulation.
Vad menas med CFC?
CFC – köldmedium som innehåller klor och fluor. Kallas även hårda freoner då de är mycket långlivade. Dessa är numera förbjudna att använda. HCFC – köldmedium som innehåller klor, fluor och väte.
När slutade man använda freon?
På 1970-talet upptäcktes att freoner skadar ozonlagret och har sedan dess börjat fasats ut. CFC och HCFC användes från mitten av 1960-talet, CFC slutade användas 1990 och HCFC 1997, då förbud mot användningen trädde i kraft.
Hur ska man hantera material som innehåller CFC?
Avfall som innehåller CFC ska lämnas till en återvinningsanläggning eller avfallsförbrän- ningsanläggning med tillstånd till att återvinna/förbränna det farliga avfallet ”17 06 03* Andra isolermaterial som består av eller som innehåller farliga ämnen”.
Vart hittar man CFC?
Man hittar det i byggnader och andra anläggningar där isoleringen används som markisolering, fasadisolering och i exempelvis kylrumsväggar. Det finns också i rörisolering av olika slag, till exempel kring fjärrvärmerör.
Vilken miljöpåverkan har CFC?
De gasformiga klorfluorkolföreningar har en kraftigt ozonuttunnande effekt. Ett tunnare ozonlager bidrar till ökad strålning på jorden6. Klorfluorkolföreningar är även mycket kraftfulla växthusgaser som bidrar till att förstärka växthuseffekten.
Var kan man hitta ämnet CFC?
Det har använts som lösningsmedel och drivgas i sprayburkar och köldmedium i kyl- och frysanläggningar. Användningsområden för freon inkluderar även blåsmedel vid tillverkning av isolermaterial, då de två vanligaste materialen med CFC är polyuretan (PUR) och extruderad polystyren (XPS).