Innehållsförteckning
Vad är aftös stomatit?
Afte är gulvita, ovala blåsor eller sår inuti munnen som gör ont. Afte, som också kallas aftösa sår eller aftös stomatit, är ofarligt och läker oftast ut av sig självt inom två veckor. Afte får du oftast som barn. Efter 20-årsåldern brukar benägenheten att få afte klinga av.
Vad är intermittent feber?
Ett annat tillstånd är intermittent feber, feber som kommer och går, antingen under dygnet eller under loppet av tre dagar. Remittent feber är intermittent feber som kommer och går i regelbundna intervaller. Intermittent feber förekommer vid olika sjukdomar, däribland cancer.
Kan drabba munhåla?
Exempel på sjukdomar och besvär Här finns information om olika sjukdomar och tillstånd som kan drabba munhålan, läpparna och tungan: Afte. Dålig andedräkt – halitosis. Fläckar på tungan – lingua geografica.
Kan man ha vårtor i munnen?
Orala vårtor (verruca vulgaris) kan finnas i hela munnen men vanligen ser man dem på läppar, gingiva, hårda och mjuka gommen samt på uvula.
Hur man blir av med afte?
Det finns i dagsläget ingen behandling som botar afte. Man kan däremot göra ett flertal saker för att lindra aften när utbrottet väl kommer. Det går att lindra afte genom att välja en tandkräm som inte innehåller natriumlaurylsulfat. Det finns också munsköljmedel och geler som kan lindra afte.
Vad räknas som Subfebril?
subfebriʹl (nylat. subfebriʹlis), med lätt förhöjd kroppstemperatur (inte överstigande 38 °C).
När söka vård för feber?
Kontakta en vårdcentral eller en jouröppen mottagning så snart det går om du har ett eller flera av följande besvär: Du har ihållande feber i mer än fyra dygn. Du har feber trots pågående antibiotikabehandling.
Var i munhålan?
Munhålan täcks av en slemhinna som skyddas av saliven. Det yttersta skiktet i slemhinnan kallas epitel. Det är tunt och skyddar bindväven som finns under. I bindväven finns olika typer av fibrer och muskelceller, blodkärl, nerver och salivkörtlar.