Vad är antibiotika resistens?
Antibiotika är läkemedel som används för att behandla infektioner som orsakas av bakterier. Antibiotikaresistens innebär att bakterier utvecklar motståndskraft mot antibiotika. Det är ett allvarligt och växande folkhälsoproblem både i Sverige och i världen.
Har bakterier blivit resistenta mot antibiotika?
Resistenta bakterier överlever antibiotikabehandling Överdriven användning av antibiotika har gjort att vissa bakterier har blivit motståndskraftiga mot en eller flera sorters antibiotika. Det kallas att bakterierna har blivit resistenta. Resistens är alltså en egenskap hos bakterierna.
Varför behöver du inte alltid antibiotika?
Du behöver inte alltid antibiotika. Du behöver inte alltid antibiotika. Kroppen klarar av att bekämpa många infektioner själv, utan antibiotika. Därför är en viktig uppgift för läkaren att bedöma om en infektion behöver behandlas med antibiotika överhuvudtaget.
När ska antibiotika användas?
Resistens kan uppstå vid antibiotikabehandling. Antibiotikaresistenta bakterier sprids på våra sjukhus men återfinns även hos både djur och i mat. I en global värld sprids dessutom resistenta bakterier väldigt snabbt både med människor som reser samt med mat som transporteras inom och mellan länder. När ska antibiotika användas?
Vad är orsaken till att du inte blir bra trots att du tagit antibiotika?
Den vanligaste orsaken till att du inte blir bra trots att du har tagit antibiotika är att infektionen inte beror på bakterier, utan på virus. Det finns också andra orsaker till att du inte blir bra: Du har fått fel sorts antibiotika. Du har fått för låg dos.
Hur har samhället påverkat av antibiotika?
På 1800-talet orsakade infektionssjukdomar mer än 20 procent av dödsfallen. Penicillinet räddade miljoner liv. TBC kan medicineras, lunginflammation är inte dödligt, gonorré, öron- och urinvägsinfektioner kan botas. Operationer är inte längre livsfarliga när läkaren kan kontrollera sårinfektioner.