Vad är Bruttoresultatet?
Bruttoresultatet är det första resultatmåttet i resultaträkningen och beräknas: intäkter – direkta kostnader för sålda varor. Bruttoresultat (gross profit) beräknas som försäljningsintäkterna minus kostnader för sålda varor.
Vad påverkar bruttomarginal?
En bruttomarginal är ett mått på hur mycket vinst ett företag kan få från sina intäkter. Den beräknas genom att dra av kostnaden för alla sålda varor från den totala intäkten och därefter dela detta med den totala intäkten. Detta ger en procentsats som visar hur stor del av intäkten som företaget kan behålla som vinst.
Hur beräknar man bruttoresultat?
Bruttoresultat – försäljningsintäkterna minus kostnader för sålda varor. Bruttoresultatet är särskilt intressant i företag som säljer fysiska varor eftersom det visar de direkta tillverkningskostnaderna i ett tillverkningsbolag och inköpskostnaderna i ett handelsbolag – i förhållande till försäljningspris.
Vad säger bruttomarginal?
Bruttomarginal är ett nyckeltal som visar hur stor andel av försäljningen som återstår för att täcka löner, övriga rörelsekostnader, ränta och vinst.
Vad betyder gross margin?
Bruttomarginal används som ett mått på lönsamheten i ett företag. Detta nyckeltal visar hur stor andel av omsättningen som finns kvar efter att direkta kostnader som material- och varuinköp betalats. Bruttomarginal heter Gross Margin på engelska.
Hur räknar man ut Bruttovinstmarginalen?
Bruttovinstmarginal = omsättning av handelsvaror och tjänster minus inköpsvärdet för sålda handelsvaror och tjänster i procent av omsättningen. Bruttovinstmarginalen kallas även för bruttovinstprocent.
Vad innebär bruttomarginal och varför är det inte samma sak som vinst?
Vad är bruttovinstmarginalen?
Bruttovinstmarginalen är det rörliga bidraget i ett handelsföretag för ytterligare en såld vara. Till exempel för ett företag som säljer tröjor motsvarar bruttovinstmarginalen priset på tröjorna minus kostnaden för att köpa in tröjorna. Bruttovinstmarginalen uttrycks ofta i procent.
När ska bokföringen in?
Du ska löpande bokföra uppkomna affärshändelser i grundbok och huvudbok. Kontanta in- och utbetalningar ska bokföras senast påföljande arbetsdag, övriga affärshändelser så snart det kan ske. Det innebär att affärshändelser som inträffat under en kalendermånad ska bokföras senast under den påföljande månaden.