Innehållsförteckning
Vad är distansförsäljning?
Bestämmelserna om distansförsäljning reglerar omsättningsland vid viss omsättning av varor där säljaren transporterar varor från ett annat EU-land till Sverige eller från Sverige till annat EU-land. Ett vanligt exempel på distansförsäljning är e-handel med varor till privatpersoner.
Är programvara en vara eller tjänst?
Leverans online, alltid tjänst När produkter som exempelvis information, program, spel, bilder, filmer eller musik levereras på elektronisk väg (online) sker inte någon leverans av ett materiellt ting. Det är därför inte en leverans av en vara. Leveranser som sker online är alltså alltid en leverans av en tjänst.
Vad är det för skillnad på en vara och en tjänst?
Med vara förstås materiella ting, bland dem fastigheter och gas, samt värme, kyla och elektrisk kraft. Med tjänst förstås allting annat som kan tillhandahållas (1 kap. 6 § ML, artikel 14, 15 och 24.1 i mervärdesskattedirektivet).
Vad innebär begreppet Omsättningströskel i samband med distansförsäljning inom EU?
Vid distansförsäljning (postorder, teleshopping eller internethandel) till andra EU-länder måste säljaren dock momsregistrera sig i de länder där försäljningen överstiger den så kallade omsättningströskeln, och ta ut det landets moms istället.
Är det moms på dataprogram?
Momssatsen för programvara är normalt 25 % och avdragsgill som ingående moms för en momsregistrerad fysisk eller juridisk person. Fysiska och juridiska personer som inte är momsregistrerade bokför den ingående momsen på det konto som används för att bokföra utgiften för programvaran.
Hur bokför man licenser?
Utgifter för royalty och licenser: Utgifter för royalty/licensavgifter debiteras konto 6910 Licensavgifter och royalties (BAS 2022). För t. ex. bokförlag, konstruktionsföretag och bildbyråer bör ersättningen för upphovs- eller nyttjanderätten i stället debiteras ett konto i kontoklass 4.
Vad innebär en vara?
vara i ordbok från 1870 Betydelse: Uppehålla sig för tillfället och för kortare tid på något ställe. Betydelse: Brukas stundom i enahanda betydelse [som Räcka].