Innehållsförteckning
Vad är en panikattack?
En panikattack är rädsla eller ångest som kommer plötsligt och känns tydligt i kroppen. Panikattacken går ofta snabbt över, men upplevelsen kan vara så skrämmande att den påverkar dig länge efteråt. Vid en panikattack är det vanligt att få ett eller flera av följande symtom: Snabba eller hårda hjärtslag. Svårt att andas.
Kan det kännas som att panik går över inom tio minuter?
Först kan det kännas som att ångesten blir starkare och starkare, men efter en stund minskar den och går över. En panikattack brukar oftast gå över inom tio minuter. Det kan kännas som att det håller på mycket längre än vad det gör. Men kroppen orkar inte ha panik särskilt länge.
Vad är tecken på panikångest?
Här är några vanliga tecken på panikångest: Hjärtat slår hårt eller snabbt. Det kan kännas svårt att andas. Du får ont i magen eller mår illa. Du blir torr i munnen eller tycker att det känns som att du har en klump i halsen. Du svettas, får frossa eller känner dig yr.
Hur behandlas paniksyndrom?
Behandling. Paniksyndrom kan behandlas med psykologisk behandling eller läkemedel, eller en kombination av båda. Målet med behandlingen är att du ska hitta sätt att hantera panikångesten så att den inte hindrar dig i vardagen. En form av psykoterapi som fungerar vid paniksyndrom är kognitiv beteendeterapi, KBT.
Har du en panikattack grundar sig i ångest?
Eftersom att en panikattack grundar sig i ångest är det viktigt att du lär känna den och vad det är som sätter igång ångesten. Dessutom finns det mycket hjälp att få från exempelvis terapeuter och psykologer. En effektiv behandlingsform är kognitivt beteendeterapi som du kan läsa mer om här.
Varför är ångest något fel på dig?
Ångest är inte ett tecken på att det är något fel på dig. Det är en naturlig reaktion på att någonting skrämmer dig. Symtomen du upplever beror på att hjärnan skickar signaler till kroppen. Kroppen gör sig redo att hantera situationen genom att öka mängden stresshormoner i blodet.
Hur kan du bli av med ångesten?
Många som har ångest vill snabbt bli av med de obehagliga känslorna. Men om du stannar kvar i ångesten kommer du att märka att den minskar efter en stund. När du får ångest kan du pröva att göra så här: Sätt dig på en stol och tryck ner fötterna i golvet eller marken och känn efter hur det känns.
Vad är panikångestattacker?
Panikångestattacker är ett vanligt symtom vid flera ångestsjukdomar (paniksyndrom, social fobi, PTSD etc.) Dessutom finns det en stor samsjuklighet mellan de olika ångestsjukdomarna. Om man har GAD är det till exempel vanligt att man har social fobi också.
Kan man behandla panikångest med KBT?
Behandla panikångest med KBT Kognitiv beteendeterapi, KBT, är en terapiform som tillsammans med antidepressiva läkemedel kan ge bra resultat mot panikångest. Serotoninåterupptagshämmande läkemedel är det läkemedel som har visat bäst effekt mot just panikångest.
Hur får du egenvård vid panikångest?
Egenvård vid en panikångest. Vid egenvård av panikångest så måste du lära dig hur du uthärdar panikångesten. När en ångestattack kommer kan du göra följande: Lägg dig ner eller sätt dig ner på en lugn plats; Andas djupa andetag, lugnt och sakta. Lägg handen på magen och känn på andningen och koncentrera dig på den.
Kan psykoterapi hjälpa dig med depression?
Psykoterapi kan hjälpa vid depression. Att gå i terapi kan också underlätta för dig som gör förändringar i dina vanor. Den vanligaste behandlingen vid depression är kognitiv terapi, KBT eller interpersonell terapi, IPT. Det finns KBT-behandling som du kan få via nätet. Läs mer om psykoterapi och annan psykologisk behandling.
Hur påverkas du av depressionen?
Om du har en depression påverkas din kraft, din energi och din ork. Du kan bli så påverkad att du inte orkar hålla ordning runt dig. Till exempel kanske du inte orkar plocka undan efter dig när du har ätit, eller ta upp något som du har tappat på golvet. Koncentrationssvårigheter. Du kan ha svårt att läsa en bok eller följa med i en