Rekommendationer

Vad ar ett hogt blodtryck?

Vad är ett högt blodtryck?

Högt blodtryck. Synonymer: hypertoni, hypertension. latin: hypertonia. En automatisk blodtrycksmätare som visar arteriell hypertension med ett systoliskt blodtryck på 158 mmHg, och ett diastoliskt blodtryck på 99 mmHg. Hjärtfrekvensen är 80 slag per minut.

Kan högt blodtryck ge yrsel?

Lågt blodtryck kan ge yrsel, Det räcker sedan att antingen över- eller undertrycket är högt i genomsnitt (exempelvis 150/85 eller 135/100) för att blodtrycket ska anses förhöjt. Var fjärde vuxen i Sverige har ett blodtryck över 140/90, det vill säga högt blodtryck.

Vad innebär ett tyst gap vid högt blodtryck?

Vid framför allt högt blodtryck kan ett ”silent gap” (auskultatoriskt gap) uppträda. Det innebär en tyst period mellan systole och diastole. Exempel: Blodtrycket är 180/80. Vid mätningen hörs ljuden först vid 180 men vid 160 blir det tyst och det är tyst till 120 då pulsljuden åter hörs. Därefter upphör de helt vid 80.

Hur mycket blodtryck har man i västvärlden?

De flesta i västvärlden har dock högre blodtryck. Det är vanligt hos medelålders och äldre personer, särskilt vid viktproblem. Mellan 120-140 i övertryck och 80-90 i undertryck räknas som ett förstadium till högt blodtryck. Det är inget som behöver behandlas hos i övrigt friska.

Hur kan du kontrollera ditt blodtryck?

Kontrollera ditt blodtryck om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck. Det kan du göra på en vårdcentraleller på vissa apotek. Många vårdcentraler kan du kontakta genom att logga in. Kontakta en vårdcentral om du har uppmätt ett blodtryck som är 140/90 eller högre utan andra symtom.

Vad är den vanligaste typen av högt blodtryck hos äldre?

Den vanligaste typen av högt blodtryck hos äldre kallas isolerad systolisk blodtrycksförhöjning. Det innebär att det övre trycket är högre än 140 mmHg medan det lägre är normalt, det vill säga under 90.

Vad är riskfaktorerna för högt blodtryck?

Livsstilsförändring vid högt blodtryck. Riskfaktorerna för högt blodtryck är ärftliga anlag, hög ålder och manligt kön – som inte går att påverka – samt typ 2-diabetes, kraftig övervikt, negativ stress, stillasittande livsstil, fet och saltrik kost, rökning, snusning och hög alkoholkonsumtion – som samtliga går att påverka.

Share this post