Rekommendationer

Vad ar nationella Lakemedelslistan?

Vad är nationella Läkemedelslistan?

Nationella läkemedelslistan blir en rikstäckande informationskälla som ger vården, omsorgen, apoteken och patienten själv tillgång till samma information om en patients förskrivna och uthämtade läkemedel.

Vem kan ordinera Dosläkemedel?

Detta gäller endast särskilt utsedda sjuksköterskor med säkerställd specifik kompetens. En justerad dos ska dokumenteras i patientjournalen. I vårdgivarens rutiner ska det framgå vilken kompetens dessa sjuksköterskor ska ha samt vilka läkemedel som får dosjusteras.

Har jag medicin att hämta ut?

Logga in med BankID på apoteket.se eller i vår app Mitt Apotek, så kan du beställa receptbelagd medicin till dig själv, dina barn, med fullmakt eller till ditt djur.

Får du ge naturläkemedel utan att läkaren tagit ställning till det?

Att så kallad alternativmedicin, t ex naturläkemedel eller receptfria läkemedel, inte får användas utan läkare eller sjuksköterskas godkännande, eftersom de tillsammans med andra läkemedel kan påverka varandras effekt. Att kunna utföra uppgifter som ålagts genom delegering på ett korrekt sätt.

Vem kan läsa mina recept?

Hälso- och sjukvårdspersonal behöver rätt behörighet för att se information om dina recept och uttag i sina datorer. De behöver även ditt samtycke för att se informationen. Samtycket ger du till en läkare, sjuksköterska, tandläkare eller annan vårdpersonal.

Kan man ta bort recept?

För att öka patientsäkerheten för individer finns möjlighet att makulera recept vid till exempel ordinationsändringar, läkemedelsavstämningar och felaktiga recept. Det vanligaste är att förskrivaren är den som makulerar ett recept, men även farmaceuter och patienter kan makulera recept i olika situationer.

Kan en läkare se mina recept?

Din läkare får se alla dina recept Tidigare har de bara kunnat se recept som de själva har förskrivit och vilka läkemedel du har hämtat ut på apotek – inte recept som du har fått hos någon annan vårdgivare. För att få se dina recept behöver vårdpersonalen inhämta ditt samtycke, det vill säga fråga dig om lov.

Under våren 2021 trädde lagen om nationell läkemedelslista i kraft. Det innebär att patienten har möjlighet att dela samma information om sina receptförskrivna läkemedel med vården som med apoteken. Vårdgivarna har fram till maj 2023 på sig att säkerställa att informationen också ska gå att nå från journalsystemen.

Kan en läkare se om man inte tar ut recept?

Share this post