Innehållsförteckning
- 1 Vad är säkerhetskänslig verksamhet?
- 2 Vad ska informationssäkerhet förebygga enligt Säkerhetsskyddslagstiftningen?
- 3 Vem ansvarar för Säkerhetsskyddsklassificering av uppgifter som omfattas av sekretess?
- 4 Vilka bedriver säkerhetskänslig verksamhet?
- 5 Vilka är de tre principerna för god informationssäkerhet?
- 6 Vilka myndigheter omfattas av säkerhetsskyddslagen?
- 7 Vem omfattas av säkerhetsskyddslagen?
- 8 Hur vet man om man bedriver säkerhetskänslig verksamhet?
Vad är säkerhetskänslig verksamhet?
Säkerhetskänslig verksamhet är sådan verksamhet som är av betydelse för Sveriges säkerhet eller som omfattas av ett för Sverige förpliktande internationellt åtagande om säkerhetsskydd.
Vad ska informationssäkerhet förebygga enligt Säkerhetsskyddslagstiftningen?
Skydd av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter Informationssäkerhet ska enligt säkerhetsskyddslagen förebygga att säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter röjs, ändras, görs otillgängliga eller förstörs av obehöriga. Mer om säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter hittar du under Säkerhetsskydd.
Vad är flaskhals Lean?
Värdeflödesanalys är ett verktyg inom lean som kan användas för att få en klarare bild av hur verkligheten ser ut och hjälpa till att få en klarare bild av vart problemen ligger. När en sådan analys har gjorts upptäcks ofta en maskin eller station som saktar ner produktionen. Sådana stationer kallas ”flaskhalsar”.
Vem ansvarar för Säkerhetsskyddsklassificering av uppgifter som omfattas av sekretess?
8 § Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela ytterligare föreskrifter om säkerhetsskyddsanalys samt anmälnings- och rapporteringsskyldighet enligt 1 §, säkerhetsskyddsåtgärder enligt 2-4 §§ och säkerhetsskyddsklassificering enligt 5 §. Lag (2021:952). 9 § Har upphävts genom lag (2021:952).
Vilka bedriver säkerhetskänslig verksamhet?
Vem bedriver säkerhetskänslig verksamhet?
- Sveriges yttre säkerhet.
- Sveriges inre säkerhet.
- Nationellt samhällsviktig verksamhet.
- Sveriges ekonomi.
- Skadegenererande verksamhet.
Vem bedriver säkerhetskänslig verksamhet?
Verksamhetsutövarens ansvar Den som bedriver säkerhetskänslig verksamhet kallas i säkerhetsskyddslagen för verksamhetsutövare. Verksamhetsutövaren ansvarar för att utreda om den verksamhet man bedriver är säkerhetskänslig och för att dokumentera verksamhetens behov av säkerhetsskydd.
Vilka är de tre principerna för god informationssäkerhet?
Informationssäkerhet utgörs av tre aspekter; att informationstillgångar ska vara konfidentiell, riktig och tillgänglig (se Figur 1).
Vilka myndigheter omfattas av säkerhetsskyddslagen?
Säkerhetsskyddsregelverket gäller för de företag som till någon del bedriver verksamhet som är av betydelse för Sveriges säkerhet (säkerhetskänslig verksamhet). Med säkerhetsskydd menas skydd av säkerhetskänslig verksamhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott som kan hota verksamheten.
Är Lean bra?
Att arbeta efter effektiviseringsmetoden lean har inte bara positiva effekter, det kan också leda till arbetsmiljöproblem som ökad arbetstakt, minskad möjlighet till variation och mindre självbestämmande, enligt en rapport från Arbetsmiljöverket.
Vem omfattas av säkerhetsskyddslagen?
Lagstiftning inom säkerhetsskydd Säkerhetsskyddslagen (2018:585) och säkerhetsskyddsförordningen (2021:995) gäller alla som bedriver säkerhetskänslig verksamhet. Den omfattar fler verksamheter än tidigare, och i lagstiftningen förtydligas att den gäller både offentliga och privatägda verksamheter.
Hur vet man om man bedriver säkerhetskänslig verksamhet?
Med säkerhetskänslig verksamhet avses verksamhet som till någon del är av betydelse för Sveriges säkerhet, eller som omfattas av ett för Sverige förpliktande internationellt åtagande om säkerhetsskydd som Sverige åtagit sig att följa. Sådana åtaganden finns bl. a. inom luftfartsskydd, hamn- och sjöfartsskydd.
För vem gäller säkerhetsskyddslagen?
Säkerhetsskyddslagen (2018:585) och säkerhetsskyddsförordningen (2021:995) gäller alla som bedriver säkerhetskänslig verksamhet. Den omfattar fler verksamheter än tidigare, och i lagstiftningen förtydligas att den gäller både offentliga och privatägda verksamheter.