Rekommendationer

Vad ar Sjalvforvaltningsorgan?

Vad är Självförvaltningsorgan?

Självförvaltningsorgan. Kommunfullmäktige kan ge en nämnd i uppdrag att utse ett självförvaltningsorgan. Detta sköter och bestämmer över en viss anläggning, exempelvis en idrottsanläggning eller en skola. Självförvaltningsorganet är en styrelse där verksamhetens brukare är i majoritet.

Är Nämndmöten offentliga?

Det är en grundläggande kommunalrättslig princip att de kommunala nämnderna själva ska avgöra frågor om utomståendes närvaro- och yttranderätt. Sedan den 1 juli 1994 är det numera möjligt att hålla öppna nämndsammanträden i kommunerna.

Vad är speciallagar?

Vad innebär speciallag – lex specialis? Lex specialis innebär att en speciallags bestämmelser på ett visst specifikt område ska tillämpas och ha företräde framför en ramlags bestämmelser. Förhållandet mellan dessa lagar brukar också kallas lex specialis, respektive lagar som är lex generalis.

Vad gör en nämndordförande?

Ordförandens roll är att leda styrelsen, vara sammankallande till möten och hon eller han har enligt praxis huvudansvaret för styrelsens arbete. Traditionellt sett är ordförande den som är ledare för styrelsen och styrelsens arbete.

Vem äger dagordningen?

Det är traditionellt sett ordförande som sätter dagordningen och beslutar vilka punkter som kommer att tas upp och i vilken ordning. Traditionellt sett så brukar en dagordning se ut på följande sätt: Mötets öppnande: Ordförande hälsar alla välkomna till mötet och förklarar det öppnat.

Hur styr politiken planeringen?

Kommunens politiska roll Kommunen är en politiskt styrd organisation och i PBL-ärenden är det kommunfullmäktige och byggnadsnämnden som är de politiskt styrande instanserna. Men eftersom verksamheten till stor del styrs av plan- och bygglagen är utrymmet för politiska ställningstaganden begränsat.

Share this post