Innehållsförteckning
Vad är skillnaden mellan AT läkare och ST läkare?
Allmäntjänstgöring, AT, efter läkarexamen är ett krav för att få läkarlegitimation och för att göra specialiseringstjänstgöring, ST. Specialiseringstjänstgöring, ST, är den vidareutbildning som legitimerade läkare genomför för att uppnå specialistkompetens.
Hur ser en arbetsdag ut för en läkare?
Dagen brukar ungefär se ut så här: 7.50 – Jag kommer till jobbet och byter om. 8.00 – Jag kommer till avdelningen och börjar med att skriva ut en vårdplatslista och hämtar kaffe. 8.10 – Jag läser igenom loggboken och ser vad som hänt under natten.
Hur svårt är det att läsa till läkare?
Är studierna svåra? Framförallt är det mycket inläsning i förhållande till studietid. Många läkarstudenter studerar mer än 40 timmar i veckan om de räknar in både verksamhetsförlagda delen av utbilningen som ofta är mellan 8-17 och inläsningstid därefter.
När blir man ST läkare?
Därefter följer AT för att erhålla läkarlegitimation. AT omfattar normalt tjänstgöring under 18–21 månader. Efter AT kan du ansöka om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen. För att bli specialistläkare behöver du därefter genomgå ST under minst fem år.
Måste man bli ST läkare?
En legitimerad läkare som vill ansöka om specialistkompetensbevis behöver göra en specialiseringstjänstgöring (ST). Specialiseringstjänstgöringen sker under minst 5 eller 5,5 år (beroende på föreskrift) för att erhålla de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som en specialistläkare behöver.
Vilka arbetstider har läkare?
Enligt Arbetstidslagen får den ordinarie arbetstiden högst uppgå till 40 timmar i veckan. I kollektivavtalet mellan Sveriges läkarförbund och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) får den ordinarie arbetstiden för läkare förläggas mellan 07.00 och 21.00 helgfri måndag till och med fredag.
Hur är jobbet som läkare?
Läkare undersöker patienter, ställer diagnoser och se till att de får de behandlingar och vård som krävs. Som läkare ska du även informera patienterna om vilka behandlingsmöjligheter som finns samt informera anhöriga, ge hälsoråd och upplysa om eventuella biverkningar av mediciner och behandlingar.
Vad ska man ha för betyg för att bli läkare?
Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng. För att få t. ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5.
Hur lång är St tjänstgöring?
Utbildningens längd AT omfattar normalt tjänstgöring under 18–21 månader. Efter AT kan du ansöka om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen. För att bli specialistläkare behöver du därefter genomgå ST under minst fem år.
Vilken Läkarspecialitet ska jag välja?
För att orka med jobbet gäller det att välja rätt specialitet. I valet tycker hon att man ska följa hjärtat och sin fallenhet men också vara medveten om att valet av specialitet också innebär ett val av livsstil. Utvärdering är ett annat ledord för Nina Cavalli-Björkman.
Är det svårt att få ST-tjänst?
Regionerna rapporterar en fortsatt brist på läkare i Socialstyrelsens nationella planeringsstöd för 2021. Men det är ingen generell brist. Tillgången varierar mycket beroende på läkares erfarenhet och mellan olika specialiteter, verksamheter och geografiska områden.