Rekommendationer

Vad ar skillnaden mellan epizooti och zoonos?

Vad är skillnaden mellan epizooti och zoonos?

Zoonoser är sjukdomar eller smittämnen som på ett naturligt sätt kan spridas mellan djur och människor. En epizooti är en allvarlig smittsam djursjukdom som har eller kan misstänkas få en stor utbredning.

Hur smittas zoonos?

En zoonos är en sjukdom eller ett smittämne som kan smitta mellan människor och djur – både från djur till människa och från människa till djur. En del zoonotiska smittämnen kan djur och människor bära på utan att vara sjuka, men de kan ändå sprida smittan, vanligtvis via avföringen.

Vad är en Hygienplan?

En hygienplan ska beskriva hur man ska arbeta för att förhindra spridning av smittämnen. I planen ska sådana åtgärder som leder till att smittkedjor bryts mellan patienter samt mellan patienter och personal beskrivas, samt hur detta arbete ska följas upp.

Vilka smittor kan överföras mellan djur och människor?

Överföringen från djur till människa kan ske på olika sätt:

  • direkt kontakt med djur som bär på smitta.
  • indirekt kontakt via händer, föremål eller ytor.
  • via foder, vatten och livsmedel.
  • via vektorer, till exempel fästingar, knott eller myggor.

Vad är en smittväg?

Spridning av smitta sker på olika sätt, genom olika smittvägar, från en smittkälla till en mottaglig person. Smittvägen kan skilja sig åt mellan smittämnen och ibland kan flera olika smittvägar vara vanliga för samma slags smittämne. Smittvägen kan även skilja sig åt mellan naturlig miljö och laboratoriemiljö.

Vad innebär Hästägarförsäkran?

Med hästägarförsäkran ansvarar ryttaren för att häst eller ponny som kommer tävling inte visat tecken på smittsam sjukdom eller vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit under de tre senaste veckorna före tävlingens början.

Vad är exogen smitta?

Vid exogen smitta kommer smittämnet från omgivningen och personalen i operationsrummet som är den främsta smittkällan. Smittämnen kan nå operationssåret via luften, med droppar eller genom kontakt med kläder, vätskor och instrument som har kontaminerats under operationen.

Finns afrikansk svinpest i Sverige?

Vi har aldrig haft afrikansk svinpest i Sverige. Sedan det första fallet i Europa år 2014 har sjukdomen spridit sig i Sveriges närområde. Den finns nu i till exempel Tyskland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Rumänien, Bulgarien, Ungern, Ryssland och Belgien. Spridningen är snabb också i Asien.

Share this post