Rekommendationer

Vad ar syftet med egenvard?

Vad är syftet med egenvård?

Egenvård är när en patient får utföra hälso- och sjukvårdsåtgärder i hemmet, antingen själv eller med hjälp av en närstående eller en personlig assistent. Det kan till exempel handla om medicinering eller omläggning av ett sår.

Vem ansvarar för egenvård?

Inom den slutna vården görs också bedömningar om egenvård. Egenvården ska tidigt identifieras i samband med den samordnade individuella planen (SIP) och dokumenteras i vårdplanen (SOSFS 2011:9). Läkare ansvarar för bedömning av egenvård, information/instruktion, planering och uppföljning.

Är egenvård hälso och sjukvård?

Den egenvård som patienten utför själv eller med hjälp av någon annan som inte är hälso- och sjukvårdspersonal räknas inte som hälso- och sjukvård och omfattas därmed inte av hälso- och sjukvårdslagstiftningen. Däremot är hälso- och sjukvårdens bedömning, planering och uppföljning av egenvården hälso- och sjukvård.

Vad innebär egenvård Vem är det som beslutar om vilka uppgifter som ska kunna räknas till egenvård?

Egenvård är när hälso- och sjukvårdspersonal intygar och beslutar att en patient kan sköta vissa uppgifter själv eller med hjälp av någon annan. Det kan till exempel handla om att ett sår ska läggas om, att insulinsprutor eller medicin ska tas eller att en respirator ska användas.

Hur går en delegering till?

Den som delegerar ska ha behörighet i form av formell kompetens. Legitimation för yrke inom hälso- och sjukvården eller godkänd högskoleutbildning som leder till yrkesexamen enligt särskild examensbeskrivning ger formell kompetens.

Vad gäller vid egenvård i skolan?

Skolan har det övergripande ansvaret för att den egenvård som utförs sker på ett betryggande och säkert sätt. Skolan ansvarar också för att det sker på ett sätt som motsvarar elevens och vårdnadshavarnas instruktioner och önskemål.

Vem skriver Egenvårdsintyg?

I de fall patienten behöver hjälp att utföra egenvården ansöker denne hos biståndshandläggare för att få beslut om insats enligt SOL eller i förekommande fall LSS. Detta sker genom att egenvårdsintyg utfärdas. Egenvårdsintyget är patientens underlag för ansökan om bistånd.

Vad menas med att delegera?

Delegera betyder att ge någon rätt att göra en arbetsuppgift som den annars inte får göra. Att delegera är alltså inte samma sak som att fördela en arbetsuppgift. Delegering behövs till exempel för att personal utan behörighet att iordningställa, administrera eller överlämna läkemedel ska få göra det.

Share this post