Rekommendationer

Vad ar syftet med skollagen?

Vad är syftet med skollagen?

Skollagen reglerar vilka rättigheter och skyldigheter barn, elever och vårdnadshavare har. I lagen står också vilka krav som ställs på huvudmannen för verksamheten. Förordningar är ytterligare bestämmelser i skolfrågor från regeringen.

Vilka stödåtgärder innehåller skollagen?

Extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram

  • Ledning och stimulans.
  • Vad är extra anpassningar och särskilt stöd?
  • Utredning om särskilt stöd.
  • Åtgärdsprogram.
  • Särskild undervisningsgrupp, enskild undervisning, anpassad studiegång och distansundervisning.
  • Stödåtgärder i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan.

Vilka är de olika begrepp som beskrivs i skollagen?

I kapitel 1 finns inledande bestämmelser för skolväsendet, definitioner av begrepp som exempelvis undervisning och utbildning, syftet med utbildningen och hur den ska utformas. I kapitel 2 finns bland annat bestämmelser om huvudmän, resursfördelning och ledningen av utbildningen.

Vad utmärker förskolan som samhällsinstitution och som skolform?

Inom heltidsförskolan ryms samtidigt den allmänna förskolan, med en lagfäst tidsgräns på tre timmar och en åldersmässig gräns för barn mellan fyra och fem år. Den här konstruktionen gör att förskolan kan balansera olika krav som ställs på den från olika samhällsinstitutioner och intressegrupper.

Vad innebär den svenska skolplikten?

Skolplikt innebär att barn måste gå i skolan och delta i den verksamhet som anordnas där. För att inte behöva gå till skolan ska barnet ha ett giltigt skäl, till exempel sjukdom eller ledighet som skolan beviljat. Rätt till utbildning innebär att barn som omfattas av skolplikt har rätt till kostnadsfri utbildning.

Vad säger skollagen om barn med särskilda behov?

Enligt skollagen ska alla barn ges den ledning och stimulans som de behöver, för att de ska kunna utvecklas så långt som möjligt. Exakt hur stödet ska se ut står inte i lagen, utan det bestäms på skolan. Skolan ska erbjuda ett stöd som fungerar för varje enskild elev. Stödet kan alltså vara mer eller mindre omfattande.

Vem är ansvarig för att elever får det särskilda stöd de har rätt till?

Rektorn ansvarar för stödinsatser Rektorn kan också delegera beslutet om ett åtgärdsprogram ska utarbetas eller inte. Men – om åtgärdsprogrammet innehåller beslut om att en elev ska få enskild undervisning, delta i särskild undervisningsgrupp eller anpassad studiegång – då måste rektorn ta beslutet själv.

Vad står i skollagen?

Skollagen (2010:800) innehåller grundläggande bestämmelser om skola och förskola. Där regleras rättigheter och skyldigheter för barn, elever och deras vårdnadshavare. I skollagen finns också skolans och huvudmannens ansvar för verksamheten beskrivet. Skollagen innehåller bestämmelser om skolväsendet.

Vilka tre begrepp är centrala för svensk förskola?

Förskolans läroplan säger att ”utbildningen ska utgå från en helhetssyn på barn och barnens behov, där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet”.

Share this post