Innehållsförteckning
Vad är teleologisk lagtolkning?
Systematisk tolkning — att tolka lagens mening utifrån dess systematik. Subjektiv teleologisk tolkning — att tolka lagen utifrån det syfte lagstiftaren hade när lagen stiftades. Objektiv teleologisk tolkning — att tolka lagen utifrån dess funktion i samhället.
Vad tar man hänsyn till förutom lagtexten vid lagtolkning?
Vid en objektiv tolkning (eller bokstavstolkning) strävar den som tolkar att använda lagens ordalydelse och uppbyggnad för att bestämma hur en lagbestämmelse ska tolkas. Man tar då hänsyn bara till själva lagtexten, och försöker läsa ut av den om det går att tillämpa lagtexten på den aktuella frågan.
Vad används som underlag för tolkning vid en subjektiv Lagtolkningsmetod?
Subjektiv teleologisk tolkning: att tolka lagen utifrån det syfte lagstiftaren hade när lagen stiftades (se förarbeten till lagarna). Objektiv teleologisk tolkning: att tolka lagen utifrån dess funktion i samhället. E contrario tolkning innebär att man gör en slutsats om att det omvända ska gälla.
I vilken ordning används Rättskällorna?
Rättskällor och lagstiftningens hierarki.
Hur ser hierarkin ut för Rättskällorna?
Författningar, det vill säga bindande rättsregler, är den förnämsta rättskällan. Man brukar säga att författningarna bildar en hierarki. Frånsett EU-rätten så finner vi grundlagarna i toppen när det gäller den svenska, inhemska lagstiftningen. Därefter följer lagar, förordningar och myndigheters föreskrifter.
Vilka rättskällor är bindande?
Vad är teologisk tolkning?
Teleologisk lagtolkning innebär att bestämmelsen tolkas efter sitt ändamål eller syfte. Den teleologiska metoden, som ibland benämns ändamålstolkning, innebär att man tolkar lagen med utgångspunkt i de ändamål lagstiftningen har.