Innehållsförteckning
Vad är växternas livscykel?
Produktbeskrivning. Växternas livscykel beskriver på ett pedagogiskt sätt hur frön gror och hur fotosyntesen fungerar, vad gömfröiga växter är och hur korspollination går till.
Vad är fotosyntes för barn?
Gröna växter kan, tillsammans med ljusenergin i solens strålar, omvandla koldioxid och vatten, till druvsocker (glukos) och syrgas. Reaktionen kallas för fotosyntes. Koldioxiden tar växterna från luften genom klyvöppningarna, som sitter på undersidan av bladen. Vattnet suger växten upp ur marken med hjälp av rötterna.
Vad är fotosyntes åk 4?
Fotosyntesen punkt för punkt Gröna växter tar upp vatten genom rötterna. I luften finns kol i form av koldioxid, som tas upp genom klyvöppningarna på bladens undersidor. I bladen finns kloroplaster där koldioxiden och vattnet omvandlas till druvsocker med hjälp av solenergi.
Hur blir en blomma till?
När ett pollenkorn fastnar på pistillens märke, börjar en pollenslang växa ner mot fröämnet. När pollenslangen har nått fram till äggcellen i fröämnet, förs hanceller, spermier, ner i slangen. När en spermie befruktat äggcellen, kan ett frö bildas. När befruktningen är klar, börjar pistillens fruktämne att växa.
Hur pollineras en växt?
Kortfattat är det ett system som växter använder sig av för fortplantning. Pollinering sker främst genom att en insekt, som ett bi eller humla, letar föda på blommor och får med sig pollen. När biet sedan flyger till en annan blomma för att leta nektar och mat sprids pollen vidare till den växten.
Vad är fotosyntes årskurs 7?
I fotosyntesen reagerar koldioxid med vatten och det bildas glukos och syre. Processen drivs av ljusenergi. Denna omvandlas till kemisk energi som binds i glukosen. Ljuset fångas upp av klorofyllet som finns i kloroplaster.
Hur fungerar fotosyntesen och cellandningen?
Ett gemensamt namn för druvsocker i olika längd är kolhydrater. De organismer som inte använder sig av fotosyntesen måste istället äta (förbränna) för att få energi. Denna process kallas cellandning och den kemiska formeln för detta är fotosyntesen baklänges. Alla organismer är beroende av solljuset.
Vad sker vid fotosyntesen och cellandningen?
Ett gemensamt namn för druvsocker i olika längd är kolhydrater. De organismer som inte använder sig av fotosyntesen måste istället äta (förbränna) för att få energi. Denna process kallas cellandning och den kemiska formeln för detta är fotosyntesen baklänges.
Hur förklarar man kolets kretslopp?
Från atmosfären tar växterna upp koldioxiden, genom fotosyntesen, och bildar kolhydrater. När en växt sen dör, bryts den ner, och det mesta av kolet bildar återigen koldioxid, som hamnar i atmosfären. Eller, så kommer ett djur och äter upp växten, för att få energi och för att växa.
Hur förökar blomväxter?
För att en växt ska kunna föröka sig, måste pollen från en blomma träffa på och förena sig med en annan blommas pistill. Då kan en befruktning ske. När ett pollenkorn fastnar på pistillens märke, börjar en pollenslang växa ner mot fröämnet.
Var bildas frukten hos blomväxter?
Om vi börjar med en blomma och dess pistill (hondelen av blomman) så finns det i pistillen ett fruktämne med ett eller flera fröämnen. När fröämnena befruktas stimuleras fruktämnet att utvecklas till frukt. Ibland kan dock frukt bildas utan att befruktning har skett – det förekommer t.
Hur funkar pollineringen?
Pollinering kan ske med vindens hjälp men oftast behöver växterna hjälp av insekter. De lockar till sig insekter med hjälp av färg, doft, nektar och pollen. När insekterna samlar ihop födan rör de sig runt i blomman och pollenet kan överföras till pistillen. Om detta sker i samma blomma kallas det självpollinering.