Innehållsförteckning
Vad är viktigt att tänka på när man arbetar med demensvård?
Polmé (2008) skriver att det är oerhört viktigt att utgå från fyra punkter när man arbetar med demenssjuka: närhet, trygghet, säkerhet samt integritet. Att arbeta och utgå ifrån dessa är något som vårdpersonalen måste göra.
Vad kan bidra till en bra Måltidssituation?
För att kunna agera på ett bra sätt i måltidssituationen behöver omsorgspersonalen förutsättningar i form av tid, kompetens och handlingsutrymme. Verksamheten bör se till att det finns tillräckligt med tid avsatt för praktiskt måltidsarbete och för diskussioner kring förhållningssätt och rutiner vid måltiderna.
Vad är viktigt att tänka på när man ska arbeta med invandrare med demenssjukdom?
När man planerar samtal med invandrare som har demens eller deras anhöriga kan det vara värdefullt att involvera kol- legor eller andra som har sin bakgrund i samma eller liknande miljö som de personer som berörs.
Vad Bor man tänka på när man ger information till en person med demenssjukdom?
Se till att personen med demenssjukdom förstår att du lyssnar och att du försöker förstå vad han/hon vill säga. Ha ögonkontakt! Visa att du är intresserad av vad personen säger. Om personen har svårt att uttrycka sig – visa att det är ok.
Hur Måltidssituationen kan göras mer attraktiv?
Att erbjuda fler valmöjligheter i menyn, stödja oberoende och självständighet, visa respekt och stimulera till social interaktion är viktiga aspekter i en personcentrerad vård. Känslan av självständighet påverkar ofta aptiten med en positiv inverkan på äldres nutritionsstatus som följd.
Hur kan en optimal Måltidsmiljö se ut för den äldre personen?
När man blir äldre har man nedsatt syn, därför är det vid måltidssituationen viktigt att förstärka kontraster mellan färger, exempelvis att ha en röd tallrik på en vit duk (Wijk, 2004). Duk, blommor och ljus kan bidra till en trivsam miljö.