Rekommendationer

Vad beror de vanligaste arbetsplatsolyckorna pa inom transport?

Vad beror de vanligaste arbetsplatsolyckorna på inom transport?

Singelolycka under färd med sitt fordon i tjänst är den vanligaste dödsorsaken inom transport och kommunikationer. Vid lastning och lossning av gods sker många olyckor. Belastningsbesvär, vibrationer samt hot och våld är andra vanliga arbetsmiljöproblem.

https://www.youtube.com/watch?v=uG5KNWlFje8

Vilka områden på kroppen är mest utsatta för arbetsskador hos yrkesförare?

För vissa yrkeskategorier, som taxiförare och chaufförer inom hemtjänsten, kan tunga lyft utgöra risk för belastningsskador. En större andel av yrkesförarna än av den övriga arbetande befolkningen har ont i nacke, rygg, axlar och armar. Den vanligast anmälda arbetssjukdomen bland yrkesförare är muskel- och ledbesvär.

Hur många lastbilschaufförer dör?

Nya siffror från Arbetsmiljöverket som Svenska Dagbladet har tagit del av visar att 498 personer i Sverige har förlorat sina liv under arbetet mellan 2008 och 2018 (exklusive december i år). Lastbilschaufförer är det yrket med flest dödsfall, 59 stycken.

Hur många lastbilschaufförer dör per år?

Den hårdast drabbade yrkesgruppen är lastbilschaufförer. Det visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket. De senaste tio åren har sammanlagt 490 personer i Sverige mist livet i arbetsrelaterade olyckor, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. 66 av dessa är lastbils- och långtradarchaufförer.

Vilka skador är vanligast bland truckförare?

Varje år skadas nästan åttahundra människor så pass mycket att de är borta från jobbet. Den vanligaste orsaken är att föraren tappar kontrollen över trucken, kolliderar, välter, inte använder trucken på rätt sätt, klämmer fötter och ben och får förslitningsskador på framförallt nacke, skuldror och rygg.

Hur många yrkesförare använder bilbälte?

Yrkesförares bältesanvändning Den är omkring 75 procent, lite lägre om lastbilsföraren har släp och lite högre utan släp. Bältesanvändningen bland bussförare har mätts av VTI under 2018. Förarnas användning var 100 procent i beställningstrafik, 79 procent i kommersiell linjetrafik och 85 procent i regional linjetrafik.

Share this post