Innehållsförteckning
- 1 Vad består Alfa strålning av?
- 2 Hur kan man använda radioaktiva ämnen praktiskt?
- 3 Hur skapas alfa strålning?
- 4 Hur kan vi använda radioaktiva ämnen praktiskt Quizlet?
- 5 Hur påverkas ett material av joniserande strålning?
- 6 Hur påverkas kroppen av radioaktiv strålning?
- 7 Vilket organ är mest känslig för joniserande strålning?
- 8 Vad händer med atomkärnorna i ett radioaktivt ämne när det utsänder joniserande strålning?
Vad består Alfa strålning av?
Namnen kommer från grekiskans första bokstäver, α β γ. Alfastrålning har en räckvidd i luft på bara några få centimeter. Den stoppas av tunt papper. Strålningen består av heliumkär- nor som sänds ut när vissa tunga atomkär- nor sönderfaller.
Hur kan man använda radioaktiva ämnen praktiskt?
Exempel på användning av joniserande strålning inom ett flertal områden i industrin: Vid kontroll av nivåer i tankar och för tjocklekskontroll vid papperstillverkning. Inom billackering och andra verksamheter där det finns behov av dammfria ytor används strålning för att eliminera statisk elektricitet.
Hur sker radioaktivt sönderfall?
Radioaktivt sönderfall Atomkärnor som faller sönder av sig själva, kallas radioaktiva. Vid sönderfallet förändras plötsligt atomkärnan. Kärnpartiklar kan gå i bitar, eller lämna kärnan. Då ändras antalet protoner.
Vad Bestär alfastrålning av?
Alfastrålning eller α-strålning är en typ av joniserande strålning bestående av alfapartiklar, vilket är atomkärnor av helium (två protoner och två neutroner). Alfastrålning avges i samband med radioaktivt sönderfall av typ alfa-sönderfall. Alfastrålning stoppas mycket lätt av material i dess väg.
Hur skapas alfa strålning?
Alfa-strålning innebär att atomkärna sönderfaller och bildar ett nytt ämne samt en alfa-partikel. En alfa-partikel består av 2 protoner och 2 neutroner, dvs. grundämnet helium. Alfa-strålning stoppas enkelt med hjälp av till exempel ett papper.
Hur kan vi använda radioaktiva ämnen praktiskt Quizlet?
Hur kan vi använda radioaktiva ämnen praktiskt? Radioaktiv strålning kan döda cancerceller, nålar till exempel kan steriliseras med hjälp av bestrålning. Inom industrierna som nivåvakt för att mäta tjocklek på valsad plåt t.
Hur sönderfaller en atom?
När man säger att en kärna emitterar en partikel så betyder det att den skickar ut en partikel. En radioaktiv atom är därför helt enkelt en atom vars kärna sönderfaller genom att skicka ifrån sig en eller flera partiklar. Vid ett radioaktiv sönderfall så förändras strukturen hos den atomkärna som sönderfaller.
Vad avger joniserande strålning?
Strålning med tillräckligt hög energi förmår att slita loss elektroner från atomer som den pas- serar: atomerna ”joniseras” och strålningen kallas joniserande strålning. Det är genom denna jonisation som strålning kan skada levande celler. Joniserande strålning avges framförallt av radioaktiva ämnen.
Hur påverkas ett material av joniserande strålning?
Om stråldosen är riktigt hög kan du få blödningar, sår och kramper – eller dö omedelbart. Även material som inte lever påverkas av joniserande strålning. Metaller, till exempel, blir spröda och bryts ner fortare.
Hur påverkas kroppen av radioaktiv strålning?
Om mänsklig kroppsvävnad utsätts för strålning kan till exempel cellernas arvsmassa (DNA) skadas. Normalt repareras de skadade cellerna eller stöts bort, men skadorna kan också leda till cancer. Höga stråldoser som dödar många av cellerna i vävnaden, kan dessutom orsaka akut strålsjuka och fosterskador.
Vilka tre typer av joniserande strålning finns det?
Joniserande strålning kan antingen vara elektromagnetisk strålning (ultraviolett, röntgen-, och gammastrålning) eller partikelstrålning (energirika elektroner, protoner med mera som har en energi på några elektronvolt).
Vad är det som gör att atomkärnor sönderfaller?
Radioaktiva ämnen innehåller för många neutroner i atomkärnan i förhållande till antalet protoner. Det gör atomerna instabila, och för att skapa stabilitet, avger de strålning – eller sönderfaller. Atomens storlek avgör vilken slags strålning den avger.
Vilket organ är mest känslig för joniserande strålning?
Bröst Bröstens vävnad är ett av de mest strålkänsliga organen i kroppen (4). Vid CT- undersökning på bröstkorgen får brösten en stråldos på 0,026 Gy (6). Urinblåsa Vid hög bestrålning av blåsan finns det risk för blåscancer.
Vad händer med atomkärnorna i ett radioaktivt ämne när det utsänder joniserande strålning?
Vad händer med atomkärnorna i ett radioaktivt ämne när det utsänder joniserande strålning? Atomkärnorna sönderfaller så att det bildas en ny kärna av ett annat grundämne. Radioaktiva grundämnens atomkärnor utsänder bland annat alfastrålar och betastrålar.
Vad är Strålningssjuka?
Strålsjuka är en sjukdom som uppstår till följd av att en individ exponerats för joniserande strålning, till exempel efter röntgenstrålning, en kärnkraftsolycka eller kärnvapendetonation. Symptomen beror på en omfattande förstörelse av celler; de organ som har många celler under delning drabbas hårdast.
Vad är strålskador?
Exempel på akuta strålskador kan vara illamående, hudrodnader, ögonskador, nedsatt immunförsvar och sterilitet – och kan i värsta fall leda till att en person avlider. Akuta strålskador uppstår endast vid mycket höga stråldoser och förekommer sällan inom diagnostiken men kan förekomma inom strålbehandling.