Innehållsförteckning
Vad betyder BIM på hundutställning?
Bäst i ras (BIR) – den fina utmärkelsen tävlar tiken som kommit först i ”bästa tik” och hanen som kommit först i ”bästa hane” om. Rosetten är röd/gul. Bäst i motsatt kön (BIM) – BIM står för ”bäst i motsatt kön” och det blir den hund som inte vinner i tävlan om BIR.
Får man ha godis på hundutställning?
Du själv måste vara glad och du ska belöna med något som hunden gillar, en leksak eller godis. Godis är att föredra i utställningsringen då det blir diskretare än en leksak, men det är ändå bra att leka fram de olika momenten att stå stilla, trava och hantering.
Vad är inofficiell utställning?
Är utställningen inofficiell bestämmer den arrangerande klubben i stort sett själv vilka priser som ska delas ut. På officiella utställningar är detta styrt av SKKs Utställnings- och championatregler.
Hur går det till på en Valputställning?
Först ropas alla i klassen in samtidigt, ni ställer er i nummerordning. Domaren tittar oftast på hundarna ett eller par varv runt ringen i trav. Efter det kallas ni till domaren för enskild bedömning. Då går domaren igenom din hund och ber dig och din hund att antingen springa runt ringen eller i en triangel.
Vad betyder färgerna på hundutställning?
I konkurrensbedömningen (när hundarna graderas från den finaste och nedåt) ges röd rosett till den som fått första pris, blå till tvåan, gul till trean osv, men det finns också olika färger för exempelvis championat, certifikat, BIR, BIS osv.
Vad är Cert hund?
På en officiell utställning kan din hund vinna certifikatkvalitet (Ck) och certifikat (cert), som behövs för att din hund ska bli svensk utställningschampion. Vilka regler som gäller för championat kan variera mellan olika hundraser, läs mer i Svenska Kennelklubbens, SKK, Utställnings- och championatregler.
Hur träna hund för utställning?
Träna inför utställning Det är som sagt väldigt bra att träna på att vara på utställning från det att hunden är liten. Utöver det så kan man träna på ett par olika moment som är viktiga. Trava vid vänster sida: Hunden ska kunna trava i ett lätt och ledigt tempo. Hunden ska alltid röra sig på förarens vänstra sida.