Innehållsförteckning
Vad e en lag?
Lagar är regler som alla i ett land måste följa. Lagstiftning är ett sätt att förändra saker i samhället. Det är oftast regeringen som lämnar förslag till nya lagar. Ett lagförslag kan också komma bland annat från en eller flera riksdagsledamöter.
Vad är normer och regler?
Normer är oskrivna regler i samhället som vi har att förhålla oss till. De sätter ramar och är en förutsättning för att vi ska fungera tillsammans. I många fall kan normer vara något positivt, t ex skapa ordning. Ett exempel är att vi står i kö till kassan i mataffären.
Vad innehåller en lag?
En lag kan dels vara en av lagstiftande myndighet utfärdad föreskrift (författning) med ett antal (en eller flera) bestämmelser, dels en lagsamling, ett samlat verk av bestämmelser (till exempel common law, Code Napoléon och 1734 års lag, se nedan), ofta nedtecknad.
Hur ser en lagtext ut?
I lagtext används ett standardiserat sätt att hänvisa till ett lagrum. Man hänvisar till en viss paragraf med paragrafnumret följt av ”§”, till ett visst kapitel med kapitelnumret följt av ”kap.”, och till ett visst stycke med ”första stycket”, ”andra stycket” osv.
Hur blir en lag till i Sverige so rummet?
Riksdagen stiftar lagarna I Sverige är det riksdagen som stiftar våra lagar. Riksdagen har den lagstiftande makten eftersom den representerar det svenska folket. De lagar som riksdagen stiftar ska i så stor omfattning som möjligt återspegla svenska folkets värderingar.
Hur definieras en lag som lag?
I många länders grundlagar definieras lag som allt det som beslutas av landets parlament. Till exempel anses budgeten som lag, till exempel i Danmark där en lag som reglerar budget kallas finanslov, ”finanslag”. i Sverige anses budgeten inte som en lag utan som ett beslut av riksdagen.
Vad är skillnaden mellan en lag och en regel?
Skillnaden mellan en lag och en regel är att man inte kan dömas till böter eller fängelse om man bryter mot en regel, Lagar och regler finns för att vi i samhället ska må så bra som möjligt. Det finns även normer som är oskrivna regler och förväntningar på beteende som gäller runt omkring oss människor.
Vad är en lagstiftning?
Lagar är regler som alla i ett land måste följa. Lagstiftning är ett sätt att förändra saker i samhället. Förslag till en ny lag, eller ändring i en lag som redan gäller, kommer oftast från regeringen i en proposition. Men ett lagförslag kan också komma i en motion från en eller flera riksdagsledamöter.