Innehållsförteckning
Vad finns kvar efter en supernova?
Dessa supernovor har till exempel skapat det mesta av det syre som finns på jorden och i universum. Resterna av detta är en kompakt rest (neutonstjärna eller ett svart hål) och mängder av gas som kastas ut med enorma hastigheter åt alla håll.
Hur blir det en supernova?
En stjärna skapas ur gas och när en stjärna dör så återgår den till att bli gas. Vid slutet på en stjärnas livstid så exploderar den som en supernova. En supernova är den mest kraftfulla explosionen i universum.
Vart kommer nebulosor ifrån?
Stjärnor bildas i gigantiska moln av gas och rymdstoft som kallas nebulosor. En av de mest kända av dessa är Orionnebulosan, som kan ses med ögat på vintern.
Vem upptäckte supernova?
En gammal stjärna har väckts till liv igen. 1572 gjorde astronomen Tycho Brahe en ovanlig observation. En starkt lysande stjärna som plötsligt dök upp på natthimlen. Men det han såg var i själva verket en döende stjärna, en supernova.
När uppstår en supernova?
Vid slutet på en stjärnas livstid så exploderar den som en supernova. En supernova är den mest kraftfulla explosionen i universum. Vid den våldsamma explosionen bildas energi i form av gasmassor och strålningar som är hundra miljoner gånger starkare än solen.
Hur mycket väger en supernova?
Neutronstjärnor är de kompakta himlakroppar som blir kvar när en massiv stjärna har exploderat som en supernova. De väger som vår sol, men är bara någon mil tvärs över. En detaljerad analys av signalen visar att gravitationsvågorna kom från två neutronstjärnor som tillsammans vägde 2,8 gånger solens massa.
När upptäcktes den första supernovan?
Den kunde ses från hela södra halvklotet och från norra halvklotet söder om den tjugonde breddgraden. Det var den närmsta supernovan sedan SN 1604, som inträffade i själva vintergatan. Ljuset från supernovan nådde jorden den 23 februari 1987. Som den första upptäckta supernovan 1987 fick den namnet ”1987A”.
Vilka grundämnen bildas i en stjärna?
De grundämnen som är tyngre än väte och helium bildas inne i stjärnorna. Under årmiljonerna slås helium ihop till kol, kol till syre och så vidare upp till järn. Bara de tyngsta stjärnorna bildar de tyngre grundämnena och frigör dem sedan i supernovaexplosioner.