Vad gäller om en myndighet såsom Polismyndigheten vill veta om en person du ansvar för befinner sig på den vårdavdelning du arbetar vid?
Om en anställd vid en myndighet, enligt arbetsordningen eller på grund av särskilt beslut, har ansvar för vården av en handling, är det i första hand hen som ska pröva om handlingen ska lämnas ut. I tveksamma fall ska den anställde låta myndigheten göra prövningen, om det kan ske utan onödigt dröjsmål.
Vad är sant beträffande sekretess i förhållande till den Behandlingsbehövande patienten själv?
6 § Sekretessen enligt 1–5 §§ gäller i förhållande till den vård- eller behandlingsbehövande själv för uppgift om hans eller hennes hälsotillstånd, om det med hänsyn till ändamålet med vården eller behandlingen är av synnerlig vikt att uppgiften inte lämnas till honom eller henne.
Vad krävs för att en verksamhet ska kunna lämna information om en person till en annan verksamhet eller myndighet?
För att en sekretessbelagd uppgift ska kunna lämnas till en annan myndighet eller självständig verksamhetsgren inom den egna myndigheten krävs att en sekretessbrytande bestämmelse är tillämplig. Det finns även sekretessbrytande regler som tillämpas i förhållande till enskilda.
Har man rätt att söka vård i annat landsting?
Det går också att få planerad vård i ett annat landsting/region än det du är folkbokförd i. Detta gäller till exempel om den vård du behöver inte finns i det egna landstinget eller regionen (sk riks- eller regionsjukvård). Då kommer du att remitteras till närmast sjukhus som har denna vård.
Kan man söka vård på vilket sjukhus som helst?
Den nya patientlagen från 1 januari 2015 innebär att: Du som patient har rätt att välja utförare av offentligt finansierad primärvård och öppen specialistvård i hela landet, du kan också fritt välja mellan alla behandlingsalternativ.