Innehållsförteckning
Vad gäller vid Halvtidssjukskrivning?
Deltidssjuk under sjuklöneperioden Det som avgör är i vilken omfattning den anställdes arbetsförmåga är nedsatt. Vid deltidssjukskrivning beräknas sjukavdraget och sjuklönen på de antal timmar som den anställde faktiskt är frånvarande. För de timmar den anställde arbetar ska lön betalas ut som vanligt.
Hur mycket får man vid långtidssjukskrivning?
Du får knappt 80 procent av din lön, men högst 1 027 kronor per dag. Om du är sjukskriven längre än ett år kan du ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå. Din sjukpenning sänks då till 75 procent av din lön. Men har du en allvarlig sjukdom kan du ansöka om att få behålla samma nivå som tidigare.
Kan man få lön och sjukpenning samtidigt?
Minskningsregeln ska tillämpas om den försäkrade under sjukdom får lön från arbetsgivaren för samma tid som sjukpenningen avser. Sjukpenningen ska då minskas med det belopp som lönen överstiger 10 procent av vad den försäkrade skulle ha fått i lön om denne varit i arbete.
Vad gäller vid 25 sjukskrivning?
Om en anställd är sjukskriven på t ex 25 % görs ett sjukavdrag med 25 % av det framräknade sjukavdraget. Huvudregeln är att sjukskrivning på deltid – efter dag 14 – förläggs jämnt över veckans arbetsdagar. Det här är med anledning av Försäkringskassans regler och hur sjukpenningen beslutas.
Hur räknar man ut hur mycket man får i sjukersättning?
Sjukersättning kan ges till dig mellan 19-64 år och varierar beroende på din tidigare inkomst. Ersättningen består av 64,7 procent av din genomsnittliga lön under de senaste tre åren. Du kan som mest få 18 399 kr i ersättning. Även du som inte har jobbat kan få ersättning, storleken beror då på din ålder.
Vad är det för skillnad mellan sjukpenning och sjukersättning?
Sjukpenning är en ersättning när man inte kan arbeta på grund av sjukdom. Sjukersättning är en ersättning till personer mellan 30 och 64 år som troligen aldrig kommer att kunna arbeta heltid på grund av sjukdom, skada eller funktions- nedsättning.
Hur mycket pengar får man vid sjukersättning?
Hur många timmar jobbar man om man är sjukskriven 25?
1 För dig som är deltidssjukskriven Här kommer ett exempel för dig som är sjukskriven på halvtid: Jobbar du i vanliga fall åtta timmar om dagen fem dagar i veckan – ska du under deltidssjukskrivningen till exempel kunna vara ledig en dag i veckan och jobba fem timmar de övriga.
Hur mycket får jag i sjuklön och sjuklön?
Hur mycket får jag? Med Ersättningskollen kan du enkelt och snabbt räkna ut ungefär hur mycket du kan få i sjukpenning och sjuklön. Du får knappt 80 procent av din lön, men högst 804 kronor per dag. Om du är sjukskriven längre än ett år kan du ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå.
Hur länge har du rätt till sjukpenning?
Efter 90 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte utföra ditt vanliga arbete eller något annat arbete som din arbetsgivare kan erbjuda. Dag 181–365. Efter 180 dagar har du rätt till sjukpenning om du inte kan utföra något arbete på den vanliga arbetsmarknaden.
Hur mycket får du i din sjukpenninggrundande inkomst?
Första året du är sjuk får du knappt 80 procent av din sjukpenninggrundande inkomst i sjukpenning. Om du är sjukskriven längre än ett år sänks din sjukpenning till knappt 75 procent av din sjukpenninggrundande inkomst. Men om du har en allvarlig sjukdom kan du ansöka om att behålla samma nivå som tidigare.