Rekommendationer

Vad galler vid validering?

Vad gäller vid validering?

Den som får sina kunskaper och sin kompetens bedömda vid en validering ska få en skriftlig dokumentation i form av ett intyg som utfärdas av rektorn. I intyget ska det finnas dokumentation om elevens kunskaper och kompetenser och om de helt eller delvis motsvarar en kurs eller delar av en kurs.

Vilken erfarenhet har du av validering?

Om du har erfarenhet inom ett utbildningsområde kan validering förkorta utbildningstiden så att du inte behöver läsa det du redan kan. Här kan du läsa mer om vart du ska vända dig för att bli validerad, det vill säga få din kunskap och kompetens kartlagd och bedömd på ett strukturerat sätt.

Varför validering?

Validering kan handla om att: Tillvarata, synliggöra, värdera och ge erkännande för tidigare lärande och kompetens. Underlätta och förkorta studietid samt öka anställningsbarhet. Öka förutsättningar för omställning på arbetsmarknaden (Ex. integrationsarbete)

Hur går en validering till?

Så här går valideringen till En validering inleds med en kartläggning av dina kunskaper och kompetenser, och avslutas med en prövning. Prövning innebär att du genom teoretiska och praktiska prov där du får visa dina kunskaper och kompetenser. Efter prövningen får du betyg i den kurs eller de kurser du gjort prövning i.

Är validering ett bra alternativ för dig?

Har du yrkeserfarenhet men saknar den formella kompetensen? Då är validering ett bra alternativ för dig. Validering ger dig möjlighet att förkorta din studietid och snabbare få formell kompetens inom ditt yrkesområde.

Vilka utbildningar erfarenheter kan man validera via arbetsförmedlingen?

Arbetsförmedlingen har för närvarande följande valideringar:

  • Bygg – Ett flertal yrken inom bygg och anläggning samt mobila maskiner.
  • Måleri – Målare (sök under Bygg)
  • Restaurang – Kock och servering.
  • Fastighet – Fastighetsvärd, fastighetsskötare och fastighetstekniker (sök under Installation, drift och underhåll)

Hur validerar man till undersköterska?

Undersköterska validering

  1. Förkunskaper. Godkänt i svenska eller svenska som andraspråk, och matematik på grundskolenivå är lägsta krav.
  2. Kursupplägg. Lärarledda gruppsamtal samt individuella prov (prövning) Betyg ges utifrån alla betygsnivåer.
  3. Nationellt yrkespaket från 1 juli 2021.
  4. Certifierat Vård- och omsorgscollege.

Hur validerar man en person?

Genom kroppsspråk, handlingar och i viss mån via ord förmedlar du att du validerar en annan person. Validering innebär inte att trösta eller hålla med, att berömma eller att ha låga krav på en annan person. Validering är ett sätt att förmedla att man accepterar den andra personens reaktioner (Kåver, 2011).

Vem kan validera sina kunskaper?

Det är Universitets- och högskolerådet som gör den bedömningen. På Valideringsguidens webbplats finns en guide som hjälper dig att hitta rätt myndighet när du vill söka jobb eller studier men saknar betyg.

Kan man få utbildning betald?

Om arbetsgivaren bedömer att den är nyttig kan du få utbildningen som kompetensutveckling. Då betalar arbetsgivaren för kostnader och du får studera på betald arbetstid. Det spelar ingen roll hur lång den är. Efter kompetensutveckling bör du få mer i lön.

Hur mycket har en undersköterska i lön?

Undersköterskor inom kommunerna har en medianlön på 27 400 kronor, där de 10 procent bäst betalda har en lön på 30 300 kronor eller mer. Undersköterskor inom regionerna har en medianlön på 27 400 kronor där de bäst betalda hade en lön på 30 900 kronor eller mer.

Vem kan validera?

Validering är till för dig som behöver få din kompetens och dina kunskaper formellt erkända. Du behöver vara inskriven som arbetssökande hos oss. Du behöver också uppfylla något av följande: Du har fyllt 25 år eller har en funktionsnedsättning.

https://www.youtube.com/watch?v=ef_j1G4qBjc

Share this post