Innehållsförteckning
Vad går att Vinterså?
Vilka växter kan vintersås?
- Grönsaker: morot, svartrot, rättika, ruccola, salladslök, spenat, plocksallat, rädisa, palsternacka, olika sorters kål.
- Kryddor: dill, gräslök, persilja.
- Blommor: vallmo, ringblomma, riddarsporre, blåklint, akleja, borstnejlika, lavendel, jätteverbena, rosenskära.
Vilka blommor sås på hösten?
Sommarblommor, eller ettåriga blommor, som lätt frösår sig själva är också bra att så sent på hösten. Vi härmar helt enkelt naturens eget sätt att föröka sig genom att lägga fröerna i jorden inför vintern. Ringblommor, blåklint, sömntutor, och kornvallmor är bra sorter för vintersådd.
Vilka fröer kan sås på hösten?
ex. rädisor, majrovor, sallat, spenat. De flesta växter, både ettåriga och två-och fleråriga släpper sina fröer på hösten om de får blomma färdigt och ge moget frö. Det är egentligen den rätta tiden för sådd av rotfrukterna, sallater och bladväxter som spenat och målla och persilja.
Vilken jord till Vintersådd?
Vilken jord är bra till vintersådder? Vi använder alltid planteringsjord som innehåller lite näring till vintersådderna i våra kallväxthus. Det kan också gå bra med frilandsjord om man har, tänk bara på att den kan innehålla ogräs och eventuella skadedjur. För att lyckas bra behöver man se till att jorden är tinad.
Vilka blommor Kallså?
Att kallså blomsterfrön av tex klint, rosenskära och lejongap i godislådor är mitt absolut bästa odlingsknep. Det är plättlätt, tar ingen plats inomhus och sådden sköter sig nästan helt själv! Dessutom blir plantorna stadiga och fina och redan avhärdade när det är dags för utplantering i rabatt.
Vilka grönsaker kan man Kallså?
Men om du vill odla grönsaker och är helt nybörjare så vill jag särskilt tipsa om dessa tre som är mycket enkla att börja med.
- sallat – fröerna tål att ligga i kall jord, de ruttnar inte, och gror fint redan i sval jord på våren.
- svartkål – all kål går att så på vintern men svartkål och grönkål är enklast för snabb skörd.
Vilka blommor kan man så på hösten?
Många fleråriga växter som blå bolltistel, riddarsporre och jättevallmo samt ängsblommor som prästkrage och blåklocka kan med fördel sås på hösten för att hinna utvecklas bättre och blomma kommande sommar. Lavendel ska också sås på hösten eller vintern eftersom fröerna behöver en period av kyla för att gro riktigt bra.
Kan man så blomsteräng på hösten?
Hösten är en bra årstid att börja. Då gror fröna bättre om du planerar att så ängsväxter (se nedan), men det går även bra under våren. Du måste inte skapa en enorm äng. Det räcker egentligen med några kvadratmeter av din trädgård och det är bättre att börja i liten skala för att sedan utöka.
Vad kan man odla på hösten?
Här tipsar vi om vad man kan odla på hösten, både inomhus, i pallkrage eller på balkongen, och vad som är bra att tänka på vid höstodling!…Odla för nästa år
- Morot.
- Palsternacka.
- Svartrot.
- Gräslök.
- Lök (på frö – inte sättlök)
- Dill.
- Persilja.
- Persiljerot.
Vilken jord till Kallsådd?
När du väljer jord till dina vintersådder behöver du inte ta den finaste såjorden. Det som går att vinterså tål också helt vanlig trädgårdsjord.
När kan man plantera ut Luktärter?
Det går att så luktärterna direkt utomhus när jorden håller minst 12 plusgrader men det gör att blomningen kommer senare, så förodling rekommenderas. Någon gång i mars eller omkring 5-7 veckor före planerad utsättning är det lagom att börja med förodlingen inomhus.