Innehållsförteckning
Vad gör EKMR?
Den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna kallas ofta Europakonventionen. Den är svensk lag sedan 1995. Lagen handlar om skydd för de grundläggande mänskliga friheterna och rättigheterna, som till exempel rätt till liv, förbud mot tortyr och rätt till en rättvis rättegång.
Vilka ärenden tas upp i Europadomstolen?
Europadomstolen (formellt Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna) har att bedöma oklarheter och tvister kring påstådda brott mot den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna från 1950.
Vad kan Europadomstolen göra i det fall en medlemsstat inte följer konventionen?
En kränkning av någon av konventionens rättigheter kan prövas i Europadomstolen. Europadomstolen kan inte upphäva en nationell dom eller ett beslut men Europadomstolens domar är bindande för den berörda staten och staten är skyldig att tillse att överträdelsen av konventionen upphör.
Vad innebär en fällande dom i Europadomstolen?
Domstolen är inte en vanlig överklagandeinstans och ska inte överpröva de nationella avgörandena i hela deras vidd. Den kan inte ändra eller upphäva ett nationellt beslut men Sverige har en ovillkorlig skyldighet att respektera domstolens domar.
Vad kan man anmäla till Europadomstolen?
Staterna kan bryta mot konventionen genom att ha bestämmelser, exempelvis en lagregel, som strider mot konventionen. Men även enskilda beslut av myndigheter och domstolar kan utgöra brott mot konventionen. Konventionen utgör svensk lag. Du måste först ha uttömt alla inhemska möjligheter och instanser för att få rätt.
Hur påverkar Europarådet Sveriges rättsväsende?
Europarådet har påverkat och fortsätter att påverka det svenska samhällets utveckling som rättsstat, demokrati och ett samhälle där skyddet av de mänskliga rättigheterna och grundläggande friheterna hålls högt. Europakonventionen utgör idag gällande svensk lag.
Hur många domare finns det i Europadomstolen?
Hur är Europadomstolen sammansatt? Antalet domare i Europadomstolen är lika många som Europakonventionens medlemsstater (för närvarande 47 stycken).
Vad krävs för att en enskild person som påstår sig ha utsatts för en kränkning av sina rättigheter ska få ta upp sin sak i Europadomstolen?
Domstolen kan bara pröva ett mål efter att alla nationella rättsmedel har uttömts. Med andra ord krävs att en enskild person som påstår sig ha utsatts för en kränkning av sina rättigheter först måste ha framfört sitt mål till domstolarna i det land det gäller, inklusive den högsta möjliga rättsliga instansen.